Na HRT-u dodijeljene nagrade najljepšim školskim vrtovima u RH: Zlatnu povelju za pobjednički školski vrt dobila je Osnovna škola Lipik, a najljepši je vrtić Bajka iz Varaždina

  • Slika \slike\IzMedija\HRT-23-11-2018\004-NSV-HRT-23112018.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Zlatnu povelju HRT-a dobila je Osnovna škola Lipik, a nagrade u ostalim kategorijama odlaze u Varaždin, Ivanovec, Split, Brestovec Orehovički i Bakovčicu.

U HRT-ovu radijskome koncertnom studiju Zvonimir Bajsić 23. studenoga 2018. je održana tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj. Ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija (HRT) provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora.

Pokroviteljica je ovogodišnjega natječaja i svečane dodjele nagrada predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Uz nazočnost  predstavnika ministarstava koje podupiru projekt, župana, gradonačelnika i čelnika lokalne i regionalne samouprave Zlatnu povelju Hrvatske radiotelevizije za pobjednički školski vrt osvojila je Osnovna škola Lipik.

Nagradu je uručio ravnatelj Poslovne jedinice program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.

Najljepši je vrtić u Republici Hrvatskoj vrtić Bajka iz Varaždina.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je splitska Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku.

Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u Osnovnu školu Ivanovec. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica - Područna škola Bakovčica.

Na svečanosti je dodijeljen i niz priznanja te zahvalnice svim  sudionicima u projektu. Pobjednici su dobili novčane nagrade u vrijednosti od 10.000 kuna, drugonagrađeni od 5.000 kuna, a trećenagrađeni od 3.000 kuna,  te darove privatnih donatora koji podupiru projekt. To su Stražaplastika iz Huma na Sutli, Unichem Agro d.o.o., Ambienti Čakovec, Aquae Vivae Krapinske Toplice, Studio za dizajn Reci Da, Hortikultura Vojtić, Karcher - Brišar.

U projektu Najljepši školski vrtovi sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastita krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

„Prolazeći Hrvatskom i opet smo se uvjerili koliko je naša zemlja geografski i biološki bogata, što prepoznaju i svi sudionici ovoga projekta kojih je svake godine sve više. Zelene teme sve više dominiraju, a posebno nas veseli kad se one lijepo uklope  u nastavni proces i kad djeca stvaraju i uče o ljepotama prirode na primjerima. Zahvaljujemo svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, profesorima i naravno, djeci koja nam svaki put izmame veliki osmijeh na lice kad vidimo s kojom radošću upijaju praktična znanja“, ističe voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić.

Redateljica projekta je Vesna Švec Hercigonja, a producent Robert Flojhar.

Osim nagrada djecu je na današnjoj svečanosti razveselio i sastav Scifidelity Orchestra te Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda koji se pobrinuo za vedar ugođaj.

Voditelji svečanosti dodjele nagrada bili su Daniela Trbović i Davor Meštrović.

Svi koji nisu mogli nazočiti svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji svečanu će dodjelu nagrada moći pogledati u nedjelju 2. prosinca na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4) s početkom u 12 sati.

I Prvi program Hrvatskoga radija u svojoj će emisiji „Slušaj kako zemlja diše" u petak 30. studenoga u 10:05 sati emitirati reportažu snimljenu na završnoj svečanosti proglašenja pobjednika Najljepših školskih vrtova u RH za 2018. godinu.

Urednica je emisije Roberta Jakša Bonačić.

Preuzeto s Hrvatske radiotelevizije.
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Osnovno obrazovanje