Ministrica Divjak u Zagreb dovodi ravnatelja OECD-a za obrazovanje na „Dijalog o obrazovanju“

Ministarstvo znanosti i obrazovanja organizira, po uzoru na priznati britanski koncept, okrugli stol „Dijalozi o obrazovanju“ u suradnji s British Councilom i Veleposlanstvom Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koji će se održati u četvrtak, 29. ožujka 2018., u Preporodnoj dvorani HAZU-a, Opatička ulica 18 u Zagrebu, s početkom u 8.30 sati.

Na panel-raspravi će, na poziv ministrice znanosti i obrazovanja, biti prisutan i gosp. Andreas Schleicher, ravnatelj Uprave za obrazovanje i vještine te posebni savjetnik za obrazovne politike glavnoga tajnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u Parizu.

Uprava je nadležna za Program za međunarodnu procjenu učenika (PISA), OECD istraživanje odraslih vještina (PIAAC), Međunarodni izvještaj OECD-a za podučavanje i učenje (TALIS) te razvoj i analizu mjerila o izvedbi obrazovnih sustava (INES).

British Council na panel-raspravu dovodi priznatoga britanskog stručnjaka gosp. Grahama Donaldsona, bivšega glavnoga izvršnog direktora škotskoga Inspektorata za obrazovanje (HMIE) i glavnoga profesionalnog savjetnika za obrazovanje škotske vlade koji se aktivno bavi pitanjima razvoja obrazovnih sustava u Velikoj Britaniji.

Osim gosp. Schleichera i gosp. Grahama Donaldsona na panel-raspravi će biti prisutan i gosp. Gregor Mohorčič, glavni direktor za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Slovenije.

Koncept „Dijalozi u obrazovanju“ razvio je British Council kako bi potaknuo međunarodnu raspravu i razmjenu iskustava o izazovima i mogućnostima koje nude različiti obrazovni modeli. Namjera je ovoga događaja promicati zajedničko razumijevanje relevantnih koncepata u raspravi o kvaliteti u obrazovanju te utvrditi konkretne prijedloge o inicijativama za unaprjeđenje kvalitete obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Četiri ključna reformska procesa Ministarstva znanosti i obrazovanja su kurikularna reforma, kurikularna reforma strukovnog obrazovanja, relevantno visoko obrazovanje te izvrsnost u znanosti, kao i međunarodna suradnja i razmjena iskustava u području reformskih procesa, što je iznimno važno za ostvarenje navedenih ciljeva.

Nakon Svjetskoga obrazovnog foruma u Londonu, na kojem je ministrica Divjak bila prva ministrica Republike Hrvatske koja je održala govor na tom forumu, ovo je još jedna prilika za razmjenu iskustava o reformskim procesima sa stručnjacima iz cijeloga svijeta kako bismo uspješne obrazovne modele mogli primijeniti i u Hrvatskoj.

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje