Ministrica Divjak u video spotu s ministrima iz cijelog svijeta o trendovima u obrazovanju

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovala je nakon predavanja održanog na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu u snimanju video spota o obrazovnim trendovima s ministrima obrazovanja iz 14 zemalja, izvijestili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Osim ministara u službenom video spotu sudjeluje i direktor Odjela za obrazovanje te posebni savjetnik za obrazovnu politiku glavnog tajnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Andreas Schleicher.

Schleicher je upozorio na sve veći jaz između zahtjeva društva i gospodarstva u odnosu na obrazovanje koje je bilo dominantno desetljećima.

„Ono što je desetljećima bilo dominantno u obrazovanju, gubi na relevantnosti dok istovremeno znanja i vještine 21. stoljeća - da istodobno budete sposobnost misliti i kao znanstvenici i kao filozofi  a da istovremeno imate razvijene socijalne i emocionalne vještine, radite s ljudima koji su različiti od vas, koji razmišljaju drugačije", rekao je Schleicher.

Ministrica Divjak, koja je na svjetskom obrazovnom skupu u Londonu govorila na panel raspravi posvećenoj kurikulumima u području računalstva, podsjetila je na riječi američkoga pedagoga Johna Deweya da obrazovanje nije samo priprema za život - ono je sam život.

„Vjerujem u to i zato bismo mladim ljudima trebali dati priliku za međusobno druženje i suradnju. Isto to imamo na radnom mjestu, ali i tijekom cijelog života, to ih trebamo naučiti", istaknula je u video spotu ministrica Divjak.

U video spotu, koji se može pogledati na poveznici, uz ministre iz 14 zemalja diljem svijeta - od Argentine, Nigerije i Gane do Egipta i Slovenije, sudjeluju i predstavnici svjetskih tvrtki i institucija vezanih uz obrazovni sektor.

Svjetski obrazovni forum (Education World Forum) održan je od 22. do 24. siječnja na temu „Priprema studenata za uspjeh: razmišljanje, rad, dobrobit i učenje".

Preuzeto sa: Hina



Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a