Ministrica Divjak u Sisku: U tijeku najveće ulaganje u strukovno obrazovanje

  • Slika \slike\IzMedija\2020-Iz-medija\2-2020\Sisak-Divjak-14-2-2020-5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je u petak u Sisku dvanaest odluka za regionalne centre kompetentnosti u vrijednosti od gotovo 343 milijuna kuna, koje su dio financiranja strukovnog obrazovanja za koje je iz dvaju europskih fondova (ESF i ERDF) osigurano 1,3 milijardi.

„Potpisala sam prvih dvanaest odluka o infrastrukturnom ulaganju u strukovne škole, odnosno centre kompetentnosti diljem Hrvatske, a još ćemo potpisati trinaest sličnih odluka, dakle njih ukupno 25, u pet prioritetnih područja", rekla je ministrica Divjak prigodom posjeta Strukovnoj školi Sisak.

Prva ulaganja u nove kabinete, prostore, strojeve i nov način rada iznose tridesetak milijuna kuna, a još nas očekuju sredstva za nove centre kompetentnosti iz Europskog socijalnog fonda za inovaciju programa, nabavu literatura i osposobljavanje nastavnika, dodala je.

„Plan je da u idućem programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine osiguramo da se pokriju i druga strukovna područja, kao građevinarstvo, promet i osobne usluge, čime će se upotpuniti lepeza strukovnog obrazovanja. Ukupno ulaganje u strukovno obrazovanje, samo za centre kompetentnosti iznosit će oko 1,3 milijarde kuna", naglasila je ministrica.

Napomenuvši da je cilj posjeta sisačkoj Strukovnoj školi bio čuti nastavnike o provedbi reforme, Divjak je zaključila kako je očito da i u ovoj školi, koja je i eksperimentalna škola, odnosno Škola za život, postoji motiviranost za promjenama.

Govoreći o prednostima dualnoga modela obrazovanja u kojemu učenici pola vremena provode na praktičnom radu kod poslodavca, koji aktivno sudjeluje u njihovom obrazovanju, ministrica je najavila da će se od jeseni uvesti tri nova dualna programa jer je primijećen interes poslodavaca i škola.

Ministrica Divjak obišla je školu koja nastavu održava u objektu izgrađenom 1810. godine i kasnijim dograđenim objektima, razgovarala sa zaposlenicima i učenicima te izrazila zadovoljstvo što će škola iduću školsku godinu početi u novom objektu, koji je financiralo Ministarstvo. U pratnji ministrice bili su njen pomoćnik Vlado Prskalo, glavni savjetnik Marko Košiček, ravnatelj škole Ivica Beloglavec, te sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Preuzeto s Hine.



Vijesti iz medija | Priopćenja | Srednje obrazovanje