Ministrica Divjak s ministrima znanosti i tehnologije EU-a u posjetu Rimac Automobilima

U sklopu Neformalnoga sastanka ministara za konkurentnost (istraživanje), prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, ugostit će u ponedjeljak i utorak, 3. i 4. veljače, ministre i državne tajnike država članica Europske unije nadležne za konkurentnost i istraživanje.

U ponedjeljak, 3. veljače, u 15.30 sati delegacija će posjetiti tvornicu električnih automobila Rimac Automobili u kojoj je proizveden prvi hrvatski električni automobil.

Ministarska rasprava održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu idućega dana, 4. veljače, s početkom u 9.15 sati na temu cirkulacije mozgova i vizije budućega Europskoga istraživačkog prostora.

Cirkulacija mozgova predstavlja pozitivan oblik mobilnosti u koji su uključeni znanstvenici i istraživači koji svojim kretanjem pridonose difuziji postojećeg znanja i apsorpciji novog znanja. Fokus je na privlačenju talenata iz cijeloga svijeta i razmjeni znanja u državama članicama.

Tema će se razmatrati iz perspektive dobrobiti istraživača, kolaborativnih mreža, povećanja sudjelovanja istraživača i istraživačke zajednice u relevantnim programima za istraživanje i inovacije te komplementarnom djelovanju u vidu mjera na nacionalnoj razini koje podržavaju cirkulaciju mozgova.

Uz ministricu Blaženku Divjak i povjerenicu Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, gđu Mariyu Gabriel, kojoj će to biti prvo javno obraćanje, sudionicima će se na ministarskoj raspravi obratiti i dva ključna govornika - gospodin Philippe Busquin i gospodin Mate Rimac.

Bivši povjerenik Europske komisije Philippe Busquin sudjelovao je u pokretanju Europskoga istraživačkog prostora (EIP) 2000. godine, a u svojem govoru na 20. obljetnicu dat će pregled do sada napravljenog i svoju viziju kako postići pravednu, uravnoteženu i učinkovitu cirkulaciju mozgova u sklopu novog EIP-a.

Gospodin Rimac će, kao jedan od najutjecajnijih hrvatskih inovatora i tvorac prvoga hrvatskoga električnog automobila, obrazložiti iz svoje perspektive važnost cirkulacije znanja kao preduvjeta konkurentnosti.
 

Najave | Priopćenja | EU fondovi