Ministrica Divjak: Programskim ugovorima namjeravamo izaći iz ere uravnilovke

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uputila je u ponedjeljak poruku u povodu početka akademske godine 2018./2019. u kojoj su, istaknula je, „od velike važnosti nedavno doneseni programski ugovori kojima namjeravamo izaći iz ere uravnilovke”.

Članovima akademske zajednice - studenticama i studentima te kolegicama i kolegama profesorima poručila je kako je pred svima još jedna akademska godina koja čeka na svoje buduće i sadašnje članove da je upotpune i iskoriste sav njezin potencijal.

Programski ugovori stvaraju prilike za one koji žele biti dio pozitivnih promjena.

Programski ugovori, ocijenila je ministrica Divjak, stvaraju prilike za one koji se radom, trudom i doprinosom ističu, promiču i koriste puni potencijal iz palete mogućnosti koju im nudi visoko obrazovanje. Takvi pojedinci, istaknula je, prijeko su potrebni društvu i gospodarstvu i zato nam je u fokusu njih nagraditi uz pomoć programskih ugovora i poticati na još više, još bolje.

„Ti pojedinci ste svi vi - studenti i profesori - koji se ne povlačite pred izazovima, koji pozdravljate promjene i sami želite biti dio te pozitivne promjene”, poručila je Divjak.

Pozvala je sve da tijekom nove akademske godine iskoriste sve mogućnosti koje se nude, posebice stipendije i međunarodne razmjene. Zato je, podsjetila je, Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi put prošle godine i sada ponovno osiguralo 3.400 STEM stipendija kako bi, objasnila je ministrica, potaknulo razvoj deficitarnih zanimanja tehničke i prirodoslovne struke. Osigurano je i deset tisuća stipendija za studente slabijega socijalno-ekonomskoga statusa, što je dvostruko više takvih stipendija nego što je bila praksa do 2017. godine.

Istaknula je kako će se od ove godine studenti korisnici ERASMUS stipendija u inozemstvu moći posvetiti isključivo svome obrazovanju bez straha da će izgubiti status porezne olakšice za svoje roditelje nakon povratka u Hrvatsku jer je, objasnila je, na poticaj Ministarstva u izmjene Zakona o porezu na dohodak uvršteno da se u zaradu studenata ne ubrajaju stipendije.

„Svi vi koji ste prvi put u akademskim prostorima ne zaboravite da smo od tih istih prostora svi počeli. Velika imena koja su završila studije koje ste i vi sami izabrali na početku su bili samo studentice i studenti s previše pitanja bez odgovora. Ono što ih je učinilo velikima bili su odgovori koje su pronašli na neutabanim stazama kojima su krenuli uz dobre temelje koje su dobili tijekom studija”, poručila je ministrica.

Zato ove godine svi zajedno trebamo prihvatiti izazove, iskoristiti prilike i učiti za sebe i budućnost koja donosi mnoge promjene. Motivacija za učenjem je ponajprije izbor, neka to bude vaš izbor, stoji u pouci ministrice znanosti i obrazovanja.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje