Ministrica Divjak predsjedala Zajedničkim odborom ministara obrazovanja država koje sudjeluju u programu razmjene nastavnika i studenata srednje i istočne Europe CEEPUS

  • Slika \slike\Vijesti\2019\7\CEEPUS-28-6-2019-2.jpg
  • Slika

Dana 28. lipnja 2019. u Zagrebu je održan sastanak Zajedničkog odbora ministara obrazovanja država potpisnica sporazuma o programu CEEPUS

(„Central European Exchange Programme for University Studies“) kojim je predsjedala ministrica Divjak. Uz dužnosnike ministarstava obrazovanja država sudionica programa CEEPUS sudjelovala je i glavna tajnica Središnjega CEEPUS ureda u Beču, gđa Elisabeth Sorantin, koji koordinira nacionalne CEEPUS urede.

Programom CEEPUS potiče se mobilnost studenata i nastavnika s visokih učilišta srednje i istočne Europe te promiče internacionalizacija visokog obrazovanja. Program CEEPUS provodi se sukladno sporazumu zaključenom 1993. godine, čije su sadašnje ugovorne strane Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Obilježena ja 25. obljetnica programa CEEPUS u sklopu kojega je mogućnost za razdoblje studija u inozemstvu dobilo 25.000 studenata i 20.010 nastavnika u 934 mreže. Visoka učilišta iz Republike Hrvatske u akademskoj godini 2018./2019. sudjeluju u 63 mreže visokih učilišta i sve je više mreža u kojima su visoka učilišta iz RH koordinatori. Riječ je o tematskim mrežama, što je posebna prednost programa CEEPUS koji ovakvim modelom omogućava dugoročnu suradnju visokih učilišta koja izvode srodne studijske programe.

U raspravi o koristi od programa CEEPUS istaknut je velik doprinos u razdoblju prije sudjelovanja država regije u programu Erasmus, dok danas program CEEPUS pridonosi uspostavljanju združenih studija na diplomskoj i poslijediplomskoj razini. U sklopu mreža promiče se izvrsnost i inovativnost u poučavanju i istraživanju te pridonosi uspostavljanju Europskoga prostora obrazovanja.

Provedena je politička rasprava o inicijativi Europske komisije za uspostavljanje mreže Europskih sveučilišta u Europskoj uniji i što boljem pozicioniranju partnerskih sveučilišta u sklopu navedene inicijative. Ministrica Divjak istaknula je važnost sudjelovanja visokih učilišta u natječajima programa Erasmus+ namijenjenih uspostavljanju mreža europskih sveučilišta čime dobivamo priliku za stvaranje novih europskih centara izvrsnosti u poučavanju, istraživanju i potpori lokalnoj zajednici. Istaknula je zadovoljstvo ishodom prvog natječaja u sklopu kojega od 17 odobrenih prijedloga za mreže europskih sveučilišta u dvije sudjeluju partneri iz Republike Hrvatske (Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zadru). Naglasila je važnost ujednačene dolazne i odlazne mobilnosti studenata i tzv. cirkulacije mozgova, što pak pridonosi smanjenju tzv. odljeva mozgova i povećanju konkurentnosti regije.

Ključna tema bila je rasprava o budućnosti programa CEEPUS nakon isteka sporazuma CEEPUS III 2024. godine. Ministrica Divjak iskazala je interes za sudjelovanje u pregovorima o novom programu budući da CEEPUS omogućava formate suradnje koji nisu predviđeni programom Erasmus (velika zastupljenost mobilnosti nastavnika, razmjena studenata poslijediplomskoga studija, združeni studiji, kao i kratki programi - ljetne i zimske škole). Većina država iskazala je preliminarni interes za pregovore o novom programu. 
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja