Ministrica Divjak potpisuje Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe

U ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, u 10 sati u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održat će se svečanost potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA-e) o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe. U ime Vlade Republike Hrvatske Sporazum će potpisati ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, a u ime generalnoga direktora Europske svemirske agencije Sporazum će potpisati gospodin Frédéric Nordlund, voditelj Ureda za međunarodnu suradnju. Potpisivanju Sporazuma nazočit će i predstavnici Hrvatske gospodarske komore.

Svrha Sporazuma je uspostaviti pravni okvir za jačanje suradnje između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije u području istraživanja i mirnodopskog korištenja svemira te uvjete za provedbu projekata od obostranoga interesa. Gospodin Nordlund održat će prezentaciju o novim mogućnostima suradnje između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije.

Nakon potpisivanja Sporazuma s Republikom Hrvatskom, Europska svemirska agencija imat će uspostavljenu formalnu suradnju sa svim državama članicama Europske unije koje, poput Hrvatske, još nisu u statusu punopravnoga članstva u Europskoj svemirskoj agenciji. Potpisivanje predmetnoga Sporazuma prvi je korak koji će stvoriti nove mogućnosti za suradnju s obje strane, a Republici Hrvatskoj otvoriti put do punopravnog članstva.

Među vodećim hrvatskim ustanovama koje su uključene u aktivnosti u području svemira su Institut Ruđer Bošković, Državni hidrometeorološki zavod, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te fakulteti na vodećim hrvatskim sveučilištima iz područja poput elektrotehnike i računarstva, geodezije, prometa, strojarstva, brodogradnje itd. U Hrvatskoj djeluje i nekolicina malih i srednjih poduzeća koja su postigla značajan uspjeh u razvoju svemirskih tehnologija, posebice satelitskoga softvera.

ESA presentation in Croatia (19 February 2018)

Najave | Sporazumi | Međunarodna suradnja