Ministrica Divjak obišla novi aneks FMTU u Iki

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obišla je aneks zgrade Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki pokraj Opatije, u koji je uloženo 15,9 milijuna kuna te istaknula kako još ima puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno i više pridonosi razvoju gospodarstva.

Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) Dora Smolčić Jurdana istaknula je da je prostor namijenjen ponajprije studentima. Na 1.250 četvornih metara bruto površine pet je predavaonica, suvremena knjižnica s čitaonicom i prostor za studente, a objekt nije namijenjen samo za redovitu nastavu, nego i za održavanje stručnih skupova i ljetnih kampova, istaknula je dekanica.

„Nakon višegodišnjih priprema u kojima je sudjelovalo nekoliko uprava fakulteta, izgradnjom aneksa riješen je problem neodgovarajućih prostornih uvjeta te se time počinje ostvarivati planirani projekt minikampusa“, rekla je.

Smolčić Jurdana podsjetila je da je do sad diplomu na FMTU steklo 15.000 studenata, a sada ih je oko 2000. Više od 70 posto ih dolazi iz drugih dijelova Hrvatske, rekla je.

Kamen temeljac položen je u prosincu 2018. godine, a radove je izvodila tvrtka GP Krk. Ministarstvo znanosti i obrazovanja uložilo je sedam milijuna kuna, Sveučilište u Rijeci 22 milijuna, a ostatak je pokrio sam FMTU.

Ministrica Blaženka Divjak istaknula je da u obrazovanju i znanosti želimo i moramo više. Posebno je to važno u akademskoj zajednici, gdje se mora činiti više za studente, u istraživanju i internacionalizaciji, naglasila je.

Istaknula je također da je u tri godine njezina mandata kurikularna reforma ušla u sve škole, uloženo je najviše do sada, oko 1,5 milijarde, u strukovno obrazovanje te su povećana ulaganja u znanost.

„Tako je uspješno povećano povlačenje novca za znanost iz europskih fondova, a izdvajanje za ovu namjenu iz državnoga proračuna povećano je za 25 posto“, naglasila je.

Divjak: Još uvijek puno posla da visoko obrazovanje bude relevantno

Zadovoljstvo novim dijelom fakulteta iskazali su i direktor Hrvatske turističke zajednice i predsjednik Gospodarskoga savjeta FMTU Kristjan Staničić, zamjenica primorsko-goranskoga župana Marina Medarić i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i predstavnica Studenskoga zbora Paola Petrinec.

„Još uvijek ima puno posla da visoko obrazovanja bude relevantno i više pridonosi razvoju gospodarstva i društva uz veći prostor inovativnim mladim ljudima. Riječko sveučilište dobar je primjer, a na žalost neka druga sveučilišta i drugi rektori više se drže svojih sinekura, klijentelizma“, rekla je Divjak novinarima.

Upitana na koja sveučilišta misli, odgovorila je da od najvećeg i najvažnijeg sveučilišta, Zagrebačkog, očekuje da bude predvodnik internacionalizacije, razvoja i davanja prilika mladima, a ne da se čuvaju pozicije i onemogućava razvoj.

„Kad vodite sveučilište, morate imati viziju kako biste znali zašto ste tu“, istaknula je.

Upitana da ocijeni svoj mandat, Divjak je rekla da je reforma uvedena u sve škole, da su ostvarena najveća ulaganja u strukovno obrazovanje i povećana ulaganja u znanost. Istaknula je da se morala boriti protiv onih koji su imali različite interese i ideje koje nisu bile usmjerene prema dobrobiti i razvoju.

Sada će o tome odlučivati birači“, rekla je i dodala, „ja sam sveučilišna profesorica i veselim se i akademskoj karijeri“.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje