Ministrica Divjak: Ministarstvo razrađuje model da besplatni udžbenici budu trajnije rješenje

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak kako će Vlada osigurati novac, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja razraditi model koji je već u naznakama da se učenicima osiguraju besplatni udžbenici duže vrijeme, a ne da to bude populistički potez i jednogodišnja vatrogasna mjera.

Najvažnije je da sustav besplatnih udžbenika bude održiv i da funkcionira niz godina te da ne ostavlja učenike i roditelje na cjedilu, ocijenila je ministrica Divjak, koja je u četvrtak u Zagrebu sudjelovala na konferenciji Digital Shapers 2018., a prije toga novinarima je odgovarala na pitanja o besplatnim udžbenicima za sve učenike i o tome kako će se to ostvariti.

Divjak: Zakon o udžbenicima nužan i zbog poruke učenicima da se oni ne bacaju u koš nakon jedne godine

Ministrica Divjak ustvrdila je kako besplatni udžbenici za sve učenike “ne smiju biti vatrogasna mjera od jedne godine, populistički potez, nego treba razviti sustav koji neće ostaviti roditelje na cjedilu, a omogućit će da svi učenici u Hrvatskoj imaju otprilike jednake uvjete”.

Objasnila je da je zato nužan Zakon o udžbenicima koji, s jedne strane, drži pod kontrolom cijene udžbenika, a s druge strane omogućava lakše torbe i digitalizaciju.

Smatra kako je važno i da postoji sustav koji će djeci poslati poruku da udžbenici i knjige nisu za to da ih se nakon jedne godine baci jer je to pitanje održivog razvoja, ekologije i drugih aspekata.

Novinare je zanimalo i gdje će se za besplatne udžbenike pronaći novac, a ministrica je odgovorila kako se razmatraju različiti modeli te da će sve biti poznato kada se sve doradi do kraja.

Najvažniji je, ocijenila je, održiv sustav koji funkcionira duži niz godina i osigurava učenicima besplatne udžbenike, a državi omogućuje da se zaštiti, a ne da novac poreznih obveznika ulaže “u nečiji ekstra profit”.

Na pitanje o kakvom je ekstra profitu riječ, Divjak je objasnila kako to znači da se Zakonom o udžbenicima osigurava da cijene budu pod kontrolom. Taj zakon propisuje najvišu cijenu udžbenika, a one su otprilike deset posto niže od prodajnih, i na taj način se štiti proračun i osigurava sustav da za iduću godinu neće trebati dvostruko više novca nego ove godine, dodala je.

S tim u vezi novinarska primjedba bila je - možda je riječ o osječkome modelu po kojemu se knjige nasljeđuju - a ministričin odgovor bio je kako novi Zakon o udžbenicima podrazumijeva da oni traju barem četiri godine.

O besplatnim udžbenicima razgovarali smo s predstavnicima zajednice županija prije istupa gradonačelnika Bandića

Ministrica Divjak podsjetila je da je s predstavnicima Hrvatske zajednice županija razgovarala prije nego što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao u javnost s idejom o besplatnim udženicima za sve učenike. Istaknula je da se taj model razmatra već duže vrijeme te da je i ministarstvo već dalo neke naznake toga modela.

Na primjedbu da će novac za besplatne udžbenike ipak biti osiguran iz državnoga proračuna, Divjak je odgovorila kako je razgovor s predstavnicima zajednice županija “sve vrijeme išao u smjeru zajedničkoga pothvata te da će se dobar dio novca osigurati u državnome proračunu, pogotovo za osnovne udžbenike, a dio koji se odnosi na dodatne materijale osigurat će lokalne zajednice”.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje