Ministrica Divjak: Minimalna satnica za studente 21,50 kuna

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak kako prema Odluci o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2018. godinu, koja se primjenjuje od 8. studenoga, minimalna naknada po satu iznosi 21,50 kuna, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ministrica Divjak to je izjavila u ponedjeljak na otvorenju restorana subvencionirane prehrane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Podsjetila je da je Vlada donijela novi Zakon o studentskim poslovima koji prvi put uređuje institut studentskih poslova, govori o tome kako se na transparentan način može i zaštititi studenta koji radi preko student-servisa, ali jednako tako kako se može zaštititi i cijena toga rada te omogućiti da se ono što se tako prikupi na kvalitetan način ulaže i u studentski standard, poboljšanje uvjeta prehrane, stanovanja, kulture, sporta i ostalog za studente.

Istaknula je i da se posebno vodi briga o studentskim stipendijama za studente koji dolaze iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta te one koji studiraju deficitarna zanimanja u STEM studijima.

„U posljednjih godinu dana podigli smo broj tih stipendija za 100 posto“, rekla je Divjak dodavši kako ima 10.000 socijalnih stipendija i 3.400 stipendija u STEM područjima. 

Stipendije i nagrade za izvrsnost, poručila je, više neće ulaziti u limit od 15.000 kuna, čijim prekoračenjem studenti prestaju biti porezna olakšica roditelja. 

Poručila je kako je unaprjeđenje studentskoga standarda i kvalitete života i studiranja studenata stalna briga ministarstva.

„Osim otvorenja studentskoga restorana, sutra ćemo otvoriti novi studentski dom u Vukovaru“, najavila je ministrica podsjetivši kako je on dio velikog projekta u koji je uloženo više od milijardu kuna.

„Otvaranjima, izgradnjom, dogradnjom studentskih domova diljem Hrvatske vodimo brigu“, naglasila je, „o regionalnoj komponenti tako da u različitim dijelovima Hrvatske imamo kvalitetne uvjete za smještaj, prehranu i studiranje.“

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje