Ministrica Blaženka Divjak posjetila Sveučiliše u Rijeci

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u utorak je posjetila Sveučilište u Rijeci gdje se tijekom niza sastanaka i skupova upoznala s prioritetima toga Sveučilišta i predstavila gledišta Ministarstva o pitanjima znanosti i visokog obrazovanja te je utvrđena visoka razina suglasnosti stavova Sveučilišta i Ministarstva.

Prioriteti Sveučilišta u Rijeci i Ministarstva znanosti i obrazovanja, utvrđeno je na sjednici Senata Sveučilišta, poklapaju se u bitnoj mjeri na području razvoja znanosti i nužnosti njezine relevantnosti i izvrsnosti, potom potrebe suradnje znanosti i visokog obrazovanja s gospodarstvom u transferu tehnologije i znanja te integracije svih kapaciteta na ovom polju, istaknula je na konferenciji za novinare održanoj u Rektoratu rektorica riječkoga Sveučilišta Snježana Prijić Samaržija.

Sveučilište i dalje očekuje pojačano financiranje visokog školstva i znanosti, ali smo svjesni realiteta te mogućnosti povećanja potrebnih iznosa integracijom sveučilišta u Hrvatskoj te suradnjom na međunarodnoj razini, rekla je rektorica dodavši da je dogovorena i metodologija daljnje suradnje Sveučilišta i Ministarstva.

Studenti riječkoga Sveučilišta pokazali su ministrici svoje projekte te izložili prijedloge razvoja digitalizacije, unapređenja nastave i zatražili podršku za projekte koje sami razvijaju, kazala je rektorica.

Predstavljeni su i projekti Sveučilišta poput već u potpunosti pripremljene gradnje aneksa Fakulteta za menadžment u hotelijerstvu i ugostiteljstvu te pripreme preuređenja nebodera u Rijeci, nekadašnjeg prenoćišta Hrvatskih željeznica u još jedan objekt studentskog smještaja u gradu, za što je dobivena podrška Ministarstva, kazala je Prijić Samaržija.

Dodala je i da je Ministarstvo iskazalo interes da se zaključci nedavno utemeljenog Međunarodnog znanstvenog savjeta, kojeg čini u većini desetak europskih i američkih znanstvenika hrvatskog porijekla, proslijede Ministarstvu kao jedna od podloga za kreiranje politika na državnoj razini.

Ministrica Divjak izrazila je zadovoljstvo razgovorima i sastankom ustvrdivši da se samo na taj način mogu ostvarivati zajednički ciljevi. Resursi su nam ograničeni, ali ne i potencijali, rekla je ministrica te istaknula da je utvrđeno suglasje na ostvarenju relevantnog visokog obrazovanja, kako bi studenti nakon školovanja bili relevantni na tržištu rada, ali i ostvarili sebe i pun svoj potencijal.

Složili smo se i oko pitanja izvrsnosti u znanosti, razvoja suradnje s gospodarstvom, a time i utjecajem na razvoj gospodarstva i društva, dodala je Divjak.

Ministarstvo je najavilo pojačano financiranje znanosti te daljnje poticanje suradnje u europskim projektima i fondovima, potom financiranje obnove kadra sveučilišta putem zapošljavanja mladih ljudi i znanstvenih novaka.

Preuzeto sa: Hina

Vijesti iz medija | Priopćenja | Znanost i tehnologija