Ministarstvo znanosti i obrazovanja: Upozoravamo na širenje lažnih vijesti o kurikularnoj reformi

S obzirom na širenje netočnih informacija vezanih uz sadržaj kurikuluma Hrvatskoga jezika te upite koje nam upućuju učitelji, važno je razjasniti sve dvojbe i nejasnoće.

Knjiga Zorana Ferića 'Anđeo u ofsajdu', čiji se dijelovi šire javnim prostorom kao primjer neprimjerenoga sadržaja, ne nalazi se na popisu lektire u sklopu novoga kurikuluma Hrvatskoga jezika, što se može i provjeriti na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja te nema govora o širenju neprimjerenoga sadržaja u školama, što se lažnim tezama želi implicirati. Apeliramo na sve učitelje i građane da informacije traže na službenim stranicama Ministarstva, odnosno da ne padaju pod utjecaj sustavno plasiranih lažnih vijesti.

Kurikulum Hrvatskoga jezika prošao je stručnu i javnu raspravu, recenzirao ga je HAZU. Napominjemo kako je kurikulum nakon recenzije dorađen te se nalazi na sljedećoj poveznici.

Nastala situacija jasno pokazuje nužnost provedbe kurikularne reforme ove jeseni koja, uz ostale novosti, sadrži i učenje o medijskoj pismenosti i prepoznavanju lažnih vijesti kao što je ova na koju sada reagiramo.

Pisane vijesti | Priopćenja | Nacionalni kurikulum