Ministar Fuchs sa županijama o novoj školskoj godini

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na virtualnom sastanku Hrvatske zajednice županija. Sastanku je nazočilo više od 30 župana, zamjenika župana i pročelnika zaduženih za pitanja školstva predvođenih predsjednikom Hrvatske zajednice županija Goranom Paukom. Ministar je zahvalio županima na inicijativi te trudu i naporima koje zajedno s ravnateljima ulažu kako bi škole spremno dočekale novu školsku godinu. Ministar je naglasio važnost prilagodbe novonastalim okolnostima te je s tim u svezi ministar Fuchs još jednom podsjetio na Upute HZJZ-a i Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kao dodatna potpora osnivačima i svim dionicima, Ministarstvo je uspostavilo pozivni centar te redovito objavljuje odgovore na često postavljena pitanja na službenim internetskim stranicama. S obzirom na specifičnost epidemiološke situacije naglašena je važnost pristupa od škole do škole, odnosno od županije do županije. Cilj je osigurati održavanje nastavnog procesa uz tri osnovna pravila - nemiješanje različitih skupina, osiguranje potrebnog razmaka te održavanje higijene.

U dijelu rasprave župane, zamjenike župana i pročelnike nadležne za pitanje školstva posebno je zanimalo pitanje produženog boravka, prijevoza te maski. Što se tiče produženog boravka istaknuta je važnost nemiješanja skupina, odnosno razreda, a tamo gdje osnivači nemaju potreban prostor i mogućnost zapošljavanja dodatnih osoba, s obzirom na izvanredne okolnosti, produženog boravka neće biti. Istaknut je i primjer nekih zagrebačkih škola koje su plastičnim pregradama pregradile sportske dvorane i tako riješile problem miješanja skupina. Što se tiče prijevoza, ugovori s prijevoznicima trebaju se sklapati sukladno Odluci Vlade RH te su tako osnivači dužni osigurati prijevoz učenicima putnicima osnovnih i srednjih škola. Većina osnivača osigurala je maske, a oni koji nemaju potrebna sredstva obratit će se Ministarstvu te će se u suradnji s Ravnateljstvom civilne zaštite MUP-a potrebna oprema isporučiti školama.



Pisane vijesti