Ministar Fuchs na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost za područje istraživanja u Bruxellesu

  • Slika
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara za konkurentnost za područje istraživanja koji se 28. rujna 2021. g. održao u Bruxellesu. 

Ministri su raspravljali o budućem upravljanju i provedbi europskog istraživačkog prostora. Ministar Fuchs je istaknuo kako je pandemija uzrokovana koronavirusom ukazala na važnost znanosti prilikom iznalaženja rješenja za probleme ne samo na nacionalnoj razini već općenito. Rasprava je bila orijentirana i na buduće politike s ciljem podržavanja i harmoniziranja najboljih rezultata koje znanost može i treba ostvariti u budućnosti. 

Dodatno, u kontekstu budućnosti europskog istraživačkog prostora, ministar Fuchs je naznačio potrebu racionalne i fleksibilne strukture, smanjenja administrativnog opterećenja za države članice, konstantnog dijaloga s dionicima te otvorenu suradnju s trećim zemljama. 

Tijekom sastanka, ministri su odobrili i Zaključke Vijeća o globalnom pristupu istraživanju i inovacijama. U popodnevnim satima, ministri su imali i neformalnu razmjenu tijekom ručka na temu Zelene tranzicije i budućnosti življenja: usmjerenost istraživanja i inovacija, novi europski Bauhaus i misije programa Obzor Europa

Zaključno, slovenska delegacija i Europska komisija su predstavili trenutno stanje pregovora na zakonodavni paket vezan uz Europska partnerstva i proces pridruživanja zemalja programu Obzor Europa te Ljubljansku deklaraciju.

Video izjave pogledajte ovdje:





Stranica | Priopćenja | Znanost i tehnologija