Ministar Fuchs na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije o obrazovanju u uvjetima pandemije

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije na temu održavanja nastave za vrijeme pandemije bolesti COVID-19 koji je održan u utorak, 8. prosinca. Hrvatska je ponovno odabrana kao jedna od samo pet zemalja za prezentaciju svog modela pa je tako ministar Fuchs izložio case study na temu situacije u hrvatskim školama. Uz Hrvatsku o svojim modelima govorile su Francuska, Njemačka, Danska i Armenija. 

Cilj je osigurati da dječji život i obrazovanje budu što manje pogođeni i neprekinuti uz istodobno osiguravanje sigurnosti djece, odgajatelja i drugog školskog osoblja i držanje prijenosa koronavirusa pod nadzorom. Stručnjaci iz područja obrazovanja naglasili su važnost održavanja nastave uživo istaknuvši pritom kako zatvaranje škola treba biti posljednja mjera s obzirom na to da ono može imati negativan učinak na dugoročne ishode učenika te je stoga potrebno nastavu licem u lice održati što dulje.

Ovaj sastanak na visokoj razini o školovanju tijekom pandemije bolesti COVID-19 održava se nakon sastanka održanog u kolovozu kao svojevrsna „živuća“ platforma država članica kako bi učile na međusobnim iskustvima, uspoređivale nove dokaze o najboljim praksama, kao i potencijalnim negativnim učincima. Stručnjaci iz područja obrazovanja izložili su naučene lekcije, nove dokaze i istraživanja koja mogu poslužiti kao osnova za prilagodbu intervencija u školama. 

Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.euro.who.int/en/media-centre/sections/statements/2020/schooling-in-the-time-of-covid-19-opening-statement-at-high-level-meeting-on-keeping-schools-open-and-protecting-all-children-amid-surging-covid-19-cases

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja