Konferencija za medije: Znanstveni centri izvrsnosti i EU fondovi

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, u petak 1. srpnja, održana je konferencija za medije na temu: Znanstveni centri izvrsnosti i EU fondovi. Predstavnicima medija obratio se pomoćnik ministra prof. dr.sc. Krešo Zadro.

„Znanstvenu organizaciju ili njezin ustrojbeni dio ili skupinu znanstvenika, Centrom izvrsnosti proglašava ministar na prijedlog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, uz suglasnost znanstvene organizacije ili skupine znanstvenika, a na temelju vrednovanja sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji regulira osiguravanje kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju i postupka koji obvezno uključuje međunarodnu prosudbu“, pojasnio je Krešo Zadro.

Međunarodna prosudba i završno ocjenjivanje provedeni su u skladu s europskim standardima, no Nacionalno vijeće za znanost bilo je preslobodno u izboru prijedloga za Znanstvene centre izvrsnosti u postupku nakon evaluacije. Ponovno raspisivanje Natječaja otvorenog za sve omogućilo bi transparentnost postupka.

Do sada su provedena dva natječaja - u prvom (2012. do 2014.) odabrano je sedam Centara izvrsnosti, a u drugom (2015.) šest. U prvom natječaju - od 49 evaluiranih projekata odabrano je njih 15 koji su dobili ukupnu prosječnu maksimalnu ocjenu 4,5 i više, no nakon evaluacije Nacionalno vijeće isključuje njih tri, iz „formalnih razloga“ i to sva tri prvorangirana iz područja humanističkih, biomedicinskih i tehničkih znanosti. Nacionalno vijeće također spaja 4 prijedloga u jedan Centar u području prirodnih znanosti te dva prijedloga u jedan Centar u području biomedicinskih znanosti što omogućuje uključivanje petog, odnosno četvrtog na listama poretka za spomenuta područja znanosti.

U drugom natječaju (2015.) Nacionalno vijeće spaja dva prijedloga u jedan Centar na području interdisciplinarnih i prirodnih znanosti i to u oba slučaja 1. i 3. na listi poretka, dok drugorangirani nisu prihvaćeni. Nadalje, iako je granica bila prosječna ocjena 4,5, Nacionalno vijeće je prihvatilo tri prijedloga s ocjenom ispod praga, dok u području interdisciplinarnih znanosti nije prihvaćen prijedlog s ocjenom iznad praga. Također, Nacionalno vijeće nije prihvatilo najbolje ocijenjene prijedloge u području društvenih i humanističkih znanosti iako su imali ocjene iznad praga.

Na podnesene prigovore predlagatelja, Nacionalno vijeće nikad nije odgovorilo. Naknadno, u dopisu ministru Predragu Šustaru navodi se kako Vijeće „nije bilo dužno niti je to propisano bilo kojom procedurom odgovarati na prigovore zašto bilo koji od preostalih preko 80 prijavljenih projekata nije predložilo. Stajalište je Vijeća kako može stručno obrazlagati samo ono što je predložilo, a ne ono što nije. Pri tome je svaki predlagatelj nakon završetka postupka mogao ostvariti uvid u međunarodne recenzije bez imena recenzenata“, navodi se u dopisu ministru. Međutim, gotovo svi prigovori se odnose na postupke Nacionalnog vijeća nakon međunarodne recenzije, istaknuo je pomoćnik Zadro istaknuvši kako ovakav postupak nije u skladu sa standardima Europske unije.

Propuštanje projekata koji formalno ne ispunjavaju uvjete natječaja i ne prelaze bodovni prag, spajanje nekoliko pojedinih prijedloga u jedan čime se direktno narušava kompetitivnost i smisao natječaja te uvođenje dodatnih kriterija nakon stručne evaluacije, preskakanje prijedloga na listi poretka i neodgovaranje na prigovore nisu standardi Europske unije“ upozorio je prof. Zadro.

Prikupljena dokumentacija bit će upućena mjerodavnom saborskom Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu kako bi se utvrdilo može li se ovakav postupak prihvatiti u istraživačkoj zajednici. Pomoćnik Zadro podsjetio je kako je za nacionalno financiranje 2014. i 2015. godine izdvojeno po 2,5 milijuna kuna, a u 2016. godini predviđeni iznos je udvostručen te iznosi 5 milijuna kuna.

Pisane vijesti | Priopćenja | EU fondovi