Izvješće Europske komisije za Hrvatsku u području obrazovanja nakon duljeg vremena bez specifičnih primjedbi i preporuka

Najnovije izvješće Europske komisije kojim se Vijeću Europske unije predlaže donošenje specifičnih preporuka državama članicama u provedbi reformi u različitim područjima, donosi veliku novost za Hrvatsku u području obrazovanja. Naime, po prvi put, nakon 2015. godine, Hrvatska je među nekoliko država članica Europske unije koje nisu dobile specifične preporuke za područje obrazovanja. U izvješću za Hrvatsku istaknuta je, između ostalog, važnost razvoja digitalnih vještina. Također je naglašeno kako se uvođenje digitalnog obrazovanja u Hrvatskoj pokazalo iznimno važnim u vrijeme krize. Potreban je daljnji razvoj infrastrukture i digitalnih obrazovnih materijala kao i razvoj digitalnih kompetencija učitelja, nastavnika, učenika i odraslih. U tom smjeru Ministarstvo znanosti i obrazovanja završava Akcijski plan za nastavu na daljinu za sljedeću školsku i akademsku godinu.

„Drago mi je da je Europska komisija prepoznala naše napore u području obrazovanja što, prije svega, potvrđuje dobar smjer obrazovne reforme koju smo uveli u sve škole diljem Hrvatske. Ovo je veliki uspjeh za hrvatski obrazovni sustav posebno u vrijeme krize uzrokovane pandemijom jer se Hrvatska ovime našla uz bok najrazvijenijih europskih država poput Finske, Francuske i Estonije. Naime, od ulaska u EU, Hrvatska svake godine osim jednom, dobivala je preporuke iz obrazovanja tako da je sama činjenica da ih ove godine nismo dobili pokazatelj uspješnosti obrazovne reforme.“ istaknula je, povodom objave ovog izvješća, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak. 

Cijelo izvješće dostupno je na sljedećoj poveznici: https://ec.europa.eu/info/publications/2020-european-semester-country-specific-recommendations-commission-recommendations_en.

Ranije preporuke Europske komisije, odnosno Vijeća Europske unije Hrvatskoj, bile su usmjerene na obrazovanje odraslih te nužnost provođenja obrazovne reforme. 

Pisane vijesti | Izvješća | Odgoj i obrazovanje