Inicijalna radionica o programskim ugovorima

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je 11. rujna 2015. godine inicijalna radionica o programskim ugovorima. Radionica je održana u sklopu projekta pod nazivom "Izgradnja kapaciteta za programsko financiranje visokih učilišta", ukupne vrijednosti 2.295.000,00 kuna, od čega je 1.950.750,00 kuna bespovratnih sredstava.

Nazočni su bili predstavnici svih javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj, ponajprije rektori i prorektori uključeni u pregovore o programskom financiranju, predstavnici Svjetske banke, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, djelatnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstva financija.

U uvodnome dijelu radionice ministar Vedran Mornar gosp. Carlos Pinerua Svjetske banke izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je započela provedba projekta te naglasili nužnost reformi. Stručnjaci Svjetske banke, dr. Jamil Salmi prof. Frank Ziegele, predstavili su savjetodavne usluge čija je svrha podupiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te visokih učilišta u pripremi za sklapanje cjelovitih programskih ugovora. Objašnjeno je, uz ostalo, što sve uključuje održiva strategija financiranja, koja je uloga upravljačke strukture u napredovanju pojedinih sveučilišta te pitanje postojanja različitih modela programskih ugovora.

U izlaganju predstavnika Hrvatskoga studentskog zbora naglasak je stavljen na sustav visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, a izložen je i prijedlog programskih ugovora u visokom obrazovanju. Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, održala je predavanje o financiranju visokih učilišta u Republici Hrvatskoj te naglasila kako najveći dio financiranja obrazovanja treba biti na teret države sve dok je riječ o uspješnim studentima. Dr. Ante Bajo je u svom izlaganju kako je važno uspostaviti sustav financiranja visokih učilišta uz pomoć cjelovitih programskih ugovora te uskladiti broj i profil studijskih programa s društvenim i gospodarskim potrebama.

Daljnji tijek projektnih aktivnosti uključuje sastanke stručnjaka Svjetske banke s upravama pojedinoga javnog sveučilišta.

Kontakt-osobe od kojih možete dobiti više informacija o projektu su:

Marina Crnčić Sokol, voditeljica Odjela za strategiju i razvoj visokog obrazovanja
 Vladimira Ivanković Bradić, viša stručna savjetnica

Linkovi na relevantne mrežne stranice:

Operativni program "Razvoj ljudskih potencijala 2007. - 2013."

http://arhiva.strukturnifondovi.hr/



Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje