Hrvatska odabrana kao jedna od šest država koje će sudjelovati u europskom pilot istraživanju o praćenju osoba s kvalifikacijom u Europi

Na sastanku Savjetodavnog odbora za provedbu europskog pilot istraživanja o praćenju osoba s kvalifikacijom EUROGRADUATE, održanom 27. veljače 2018. g. u Bruxellesu, Republika Hrvatska je odabrana kao jedna od šest država koje će sudjelovati u međunarodnom pilot istraživanju, uz Austriju, Grčku, Norvešku, Njemačku i Mađarsku.

Zapošljivost mladih jedan je od globalnih izazova s kojim se suočavamo na nacionalnoj i europskoj razini, a raspolaganje odgovarajućim kvalitativnim i kvantitativnim informacijama o daljnjem profesionalnom putu osoba sa završenim strukovnim obrazovanjem i osposobljavanjem i visokim obrazovanjem ključno za identificiranje uzroka nezaposlenosti i postizanje rješenja.

Osim nedostatka kvalitetnih informacija o osobama koje su završile strukovno i visoko obrazovanje, uočen je i nedostatak sinergije među inicijativama za razvoj sustava praćenja na nacionalnoj razini, kao i nedostatak podataka koji bi bili usporedivi među državama članicama.

Stoga je Vijeće Europske unije donijelo Preporuku o praćenju osoba s kvalifikacijom kojom poziva države članice da razviju nacionalne sustave za praćenje daljnjeg kretanja kroz obrazovanje i tržište rada osoba koje su završile strukovno i visoko obrazovanje. Pilot istraživanje Anketa o praćenju osoba s kvalifikacijom u Europi / European Graduate Survey u kojem će sudjelovati Republika Hrvatska, obuhvatit će osobe sa završenim tercijarnim obrazovanjem, a provest će ga Nacionalni istraživački tim  u suradnji s EUROGRADUATE konzorcijem do rujna 2019. g.

Iskustva stečena u ovom pilot istraživanju poslužit će Europskoj komisiji kao temelj za razvoj sustava praćenja osoba s diplomom i razmjenu podataka o osobama koje su završile visoko obrazovanje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja se u ovaj projekt uključilo kako bi steklo vrijedna međunarodna iskustva koja će pridonijeti uspješnijem razvoju nacionalnog sustava praćenja osoba s kvalifikacijom.

Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje