Europska komisija odobrila sufinanciranje projekta vrijednog preko 18 milijuna eura


Europska komisija odobrila je projekt izgradnje i pokretanja Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCentar (odluka Europske komisije C(2011)543). Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je tijelo nadležno za projekt BIOCentar u sklopu upravljanja pretpristupnim fondovima Europske unije. Krajnji korisnik projekta je Poslovno-inovacijski centar Hrvatske – BICRO, agencija Vlade RH za provedbu njezinih programa za potporu tehnologijskom razvoju.

Projekt je plod suradnje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, BICRO-a, Sveučilišta u Zagrebu i Grada Zagreba. Ukupna investicija iznosi 18.823.995,70 eura, od čega je 16.376.410,70 eura predviđeno za izgradnju, nadzor i opremanje, što će biti financirano iz IPA-e.

Prepoznavši važnost razvoja bioznanosti za gospodarski razvoj naše zemlje, Vlada Republike Hrvatske podržala je projekt te ga uključila u Operativni program za regionalnu konkurentnost financiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), komponente IIIc (Regionalni razvoj – regionalna konkurentnost).

BIOCentar će biti smješten u budućem istočnom kampusu Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju. Osnovni cilj projekta je povezivanje znanosti i poslovnog sektora. Projekt je usmjeren k rješavanju posebnih potreba ciljanih skupina u sljedećih pet područja aktivnosti: infrastruktura, inkubacijska potpora, transfer tehnologije, obrazovanje i umrežavanje. BIOCentar bi trebao raspolagati s više od 4.400 m2 korisne površine, a projektiran je na način da odgovori potrebama pojedinih poduzeća stanara Centra.

Glavne ciljane skupine BIOCentra su novoosnovana poduzeća s djelatnostima u području biotehnologije i bioznanosti. Nadalje, sredstva i usluge trebali bi se ponuditi i postojećim društvima te srednjim i velikim poduzećima za provedbu inovativnih projekata.

Pisane vijesti | Priopćenja | EU fondovi