Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. od 27. do 28. ožujka 2019. - najava i poziv na događaj

Od 27. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu održat će se Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe.

Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u više od 40 strukovnih disciplina u kojima će prezentirati stručne kompetencije te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje. Discipline će obuhvatiti atraktivan spektar od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih disciplina CAD i CAM tehnologija te interdisciplinarnih - poput robotike i mehatronike.

Natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja posjeduje dugogodišnje iskustvo organizacije državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj. Agencija je osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata uz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki.

U šest paviljona, u prostoru od 15.000 m2 tijekom dva dana natjecanja očekuje se više od 15.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Jedna od glavnih svrha novoga modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole.

Posjetom Državnom natjecanju WorldSkills Croatia učenici će dobiti priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i prilike za obrazovanje koje mogu dobiti u strukovnim školama te, u konačnici, vjerujemo da će mnogi i odabrati nastavak svoga školovanja u nekom strukovnom obrazovnom programu.

U tu svrhu na samom događaju Agencija je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje osigurala:

  • Info pult: cjelodnevno informiranje učenika i drugih zainteresiranih o potrebama tržišta rada i uslugama HZZ-a koje im mogu pomoći u odabiru obrazovnog programa i/ili zanimanja.
  • Korištenje e-alata HZZ-a: upoznavanje s e-alatom Moj izbor, mogućnost samoprocjene vlastitih interesa, kompetencija i osobina ličnosti povezanih s poslom.
  • Mogućnost sudjelovanja na radionicama namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola pod vodstvom stručnih savjetnika HZZ-a:
    • Korak prema prvom poslu
    • Kako donijeti odluku o budućem zanimanju?
    • Poduzetništvo - je li to za mene?
    • Upravljanje razvojem vlastite karijere
    • A što sad? Kamo nakon srednje škole?

Također, samo natjecanje bit će popraćeno mnogobrojnim aktivnostima poput „Isprobaj vještinu“, gdje će učenici moći isprobati svoje vještine u jednostavnim praktičnim zadacima, moći će sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikog broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.

Ovim putem pozivamo Vas da posjetite navedeni događaj!

Poveznice:

  • Popis disciplina na natjecanju:
http://worldskillscroatia.hr/hr/discipline/
  • Videonajava događaja:
http://worldskillscroatia.hr/hr/kalendar/worldskills-croatia-2019-drzavno-natjecanje-u-strukovnim-vjestinama/
  • Kratki film najave događaja:
https://www.youtube.com/watch?v=R4v8pn8LtPA

 



Stranica | Odgoj i obrazovanje