Državni tajnik Antičić na sastanku Vijeća EU-a u Sofiji

Državni tajnik za znanost i EU fondove dr. sc. Tome Antičić sudjelovao je u petak, 2. veljače, na neformalnome sastanku Vijeća Europske unije za konkurentnost, na dijelu koji je posvećen aktualnim pitanjima iz područja istraživanja, koje se u sklopu bugarskog predsjedanja Vijećem Europske unije održalo u Sofiji.

Državni tajnik Antičić sudjelovao je u raspravi o poticanju inovacija u novome programskom razdoblju nakon 2020. te o uspostavi novoga financijskog instrumenta Europskoga inovacijskog vijeća u sklopu novoga Okvirnog programa za istraživanje i inovacije.

Europska komisija imenovala je tijekom 2017. godine radnu grupu na visokoj razini koja je identificirala probleme s kojima se susreću poduzetnici i inovatori na početku pokretanja svojih poslovnih pothvata te je izradila14 preporuka za oblikovanje novoga financijskog instrumenta koji bi trebao odgovoriti na postojeće izazove i omogućiti stvaranje boljega inovacijskog ekosustava na europskoj razini.

Državni tajnik Antičić podržao je preporuke radne grupe te je istaknuo kako je za uspješan inovacijski ekosustav ključno povećati ulaganja u istraživanje i inovacije. Ujedno, državni tajnik Antičić predložio je da se jedna od budućih nagrada za mlade talente koja se planira uspostaviti u sklopu Europskoga istraživačkog vijeća nazove po Nikoli Tesli, jednom od najvećih inovatora 20. stoljeća, bez čijih otkrića bismo teško mogli zamisliti suvremeni život.

Državni tajnik Antičić sastao se na kraju neformalnoga sastanka s predsjednikom Europskoga istraživačkog vijeća profesorom Jean-Pierre Bourguignonom s kojim je dogovoren novi sastanak i posjet delegacije Europskoga istraživačkog vijeća Republici Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja