Državni tajnik Antičić na međunarodnoj konferenciji u Izraelu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik dr. sc. Tome Antičić sudjeluje na međunarodnoj ministarskoj konferenciji „Thinking Out of the Box“ koja se održava u Jeruzalemu od 28. do 30. svibnja, a koju je organiziralo Ministarstvo znanosti i tehnologije Države Izrael. Na konferenciji sudjeluje više od trideset ministara iz cijeloga svijeta, visoki državni dužnosnici, nobelovci te predstavnici mnogobrojnih tehnoloških tvrtki. Glavna tema konferencije je predstavljanje vladinih politika vezanih uz upravljanje znanstvenim rezultatima i inovativnim rješenjima koja pridonose rješavanju izazova svakoga društva te će, u sklopu toga, državni tajnik Antičić aktivno sudjelovati na ministarskom okruglom stolu čija je tema Od znanstvene ideje do proizvoda.

Dio je to aktivnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja koje teži snažnoj internacionalizaciji znanosti u Republici Hrvatskoj ne bi li se poticanjem izvrsnosti u međunarodnom okruženju potaknula znanstvena produktivnost u Republici Hrvatskoj. Državni tajnik Antičić s tim u vezi već do sada je imao mnogobrojne razgovore vezane uz mogućnost ulaganja izraelskih tvrtki u hrvatsku startup scenu i hrvatske znanstvene potencijale.

Na konferenciji će biti potpisan i novi Provedbeni program suradnje u području znanosti i tehnologije između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva znanosti i tehnologije Države Izrael.

U utorak, 29. svibnja, državni tajnik Antičić održao je sastanak s izaslanstvom Ministarstva znanosti i tehnologije Države Izrael koje je predvodio ministar Ofir Akunis. Ističući dobru suradnju dviju država u području znanosti i želju za nastavkom zajedničkih istraživačkih projekata, tom je prigodom potpisan i Radni program znanstvene i tehnološke suradnje dvaju ministarstava. Time se utvrđuje osnivanje zajedničkoga fonda za znanost te je predložen termin sastanka u Zagrebu na kojem bi se finalizirao zajednički natječaj za bilateralne znanstvenoistraživačke projekte.

Izrael je zemlja koja, uz Južnu Koreju, najviše ulaže u znanost iz BDP-a te svojim iskustvima svakako može pomoći Hrvatskoj. Izrael je država s najvišom stopom akademski obrazovanih ljudi na svijetu u odnosu na broj stanovnika. S devet sveučilišta i 66 visokoškolskih obrazovnih instituta, ova država smatra se high-tech supersilom te privlači mnogobrojne multinacionalne kompanije koje tu osnivaju svoje centre za istraživanje i razvoj i ulažu u start-up tvrtke u raznim područjima. Dostignuća izraelske znanosti pokrivaju široki raspon područja i tema, s pionirskim inovacijama u poljoprivredi, medicini, robotici, kompjutorizaciji, arheologiji, istraživanju svemira, matematici i društvenim znanostima. Zbog svega toga iznimno je važan potpisani Program jer se time Hrvatska uključuje u znanstvenu razmjenu s jednim od najrazvijenijih znanstvenih sustava svijeta.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja