Donesen je Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama

Po prijedlogu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vlada Republike Hrvatske je 6. veljače izglasala donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama za razdoblje od 2020. do 2024. godine.

„Ovaj Akcijski plan naša je obveza ne samo u smislu zakona nego je to jedan etički i ekonomski imperativ. Najraširenija vrsta nasilja u školama je među vršnjačko nasilje i kada sagledamo što se dešava u našim školama ne možemo reći da to izlazi iz konteksta u usporedbi s prethodnim razdobljem ili drugim državama, ali sigurno je da je stanje takvo da traži jedan cjeloviti pristup koji treba predvidjeti različite mjere, ciljeve i financijska sredstva kako bi se ostvarila škola koja ima nultu stopu tolerancije na bilo kakvo nasilje i koja se uspješno bori protiv bilo kakvog oblika nasilja.“ poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Akcijski plan izradilo je povjerenstvo sastavljeno od 23 člana, a uz predstavnike sindikata, strukovnih udruga, pedagoga, psihologa, predstavnika škola i ravnatelja, uključeni su bili i učenici i predstavnik UNICEF-a. Ukupno je navedeno 6 ciljeva koji obuhvaćaju i djelomičnu promjenu zakonodavnog okvira, sustavno prikupljanje podataka i poboljšanje kvalitete programa koji se provode u školama u vezi s prevencijom nasilja.

Za razdoblje od 2020. do 2024. godine, u proračunu je osiguran iznos od 27 milijuna kuna u za provedbu aktivnosti iz Akcijskog plana uz mogućnost korištenja dodatnih sredstava koja je moguće osigurati iz EU fondova.

 

Pisane vijesti | Strategijski i akcijski dokumenti | Odgoj i obrazovanje