Dodjela nagrade Sakač - najava

Živimo u doba informatičke revolucije, a ako želimo da i naša zemlja zadržati korak s razvijenim svijetom naši mladi naraštaji moraju biti „digitalno pismeni“.

Jedan od glavnih preduvjeta je da tijekom obrazovanja što prije i što bolje ovladaju tim kompetencijama.  

Toga je svjestan i jedan od doajena hrvatske informatike Boris Sakač, dugogodišnji savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Odbora u Lausannei, koji je sudjelovao u rukovođenju informatičkom podrškom na Olimpijskim igrama od 1984. do 2010. godine.

Zbog toga je odlučio dodijeliti nagradu najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi za postignute rezultate iz informatike, kao dodatnu motivaciju učenicima srednjih škola.

Nagrada Sakač dodjeljuje se u iznosu od pet tisuća eura, a dobitnik nagrade će biti maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/najviši postotak riješenosti ispita iz Informatike.

Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti ispita iz Informatike, dodatno se kao kriterij gledaju i rezultati na ispitu iz Matematike, a ukoliko bude potrebno kao treću razinu kriterija gledaju se i rezultati na ispitu iz obaveznog stranog jezika te kao četvrtu razinu uspjeh na ovogodišnjem državnom natjecanju iz Informatike.

Nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti Boris Sakač i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.
 

Najave | Priopćenja | Srednje obrazovanje