Divjak: Želimo iskoristiti ovu fazu kako bismo unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i

  • Slika \slike\IzMedija\2019\3-2019\Hina-12-3-2019-ESA-3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Šesteročlana delegacija Europske svemirske agencije (ESA) pod vodstvom Nathalie Tinjod boravi ovaj tjedan u Hrvatskoj, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim je povodom u ponedjeljak istaknula da žele iskoristiti ovu fazu kako bi unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkoga sektora i obrazovnoga sustava te ubrzali postupak pridruživanja ESA-i.

„Grane svemirskoga sektora ('upstream' i 'downstream') tijekom 2017. na području Europe stvorile su više od 230.000 radnih mjesta te vrijednost u iznosu od 60 milijardi eura“, rekla je Divjak na konferenciji na Geodetskome, Građevinskome i Arhitektonskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetila je da je Hrvatska sporazum o suradnji s ESA-om potpisala lani u veljači. Suradnja s ESA-om ostvaruje se u tri stupa, a ovaj sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Hrvatske i ESA-e putem sastanaka, radionica, programa obuke i primjenom specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći Europske svemirske agencije pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije.

„Mi bismo željeli iskoristiti ovu fazu kako bismo unaprijedili sustav inovacija u Hrvatskoj, ali i suradnju industrije, istraživačkoga sektora i škola te također ubrzali ovaj postupak pridruživanja ESA-i. Nama je to važno ne samo zbog podataka koje možemo dobiti, nego i za razvoj različitih industrijskih grana koje trebaju podatke za navigaciju i neke druge podatke koji su važni, primjerice za opservaciju migracija i požara“, dodala je.

„Jako puno je toga gdje možemo sudjelovati i izmjenjivati podatke, a to nam je, uz CERN koji smo potpisali prije dva tjedna, sada dobra prilika da se naš lokalni hrvatski ekosustav inovacija unaprijedi preko poticaja koje imamo kada uđemo i pridružimo se ovakvim velikim programima kao što je Europska svemirska agencija“, naglasila je Divjak.

Nathalie Tinjod istaknula je pak da je cilj ESA-e osigurati i unaprijediti, isključivo za mirovnu svrhu, suradnju između članica EU-a u istraživanju svemira i tehnologiji te provedbi programa. U svom vlasništvu ima 80-ak satelita i 85 posto svoga proračuna troši na ugovore s europskom industrijom.

Tinjod je dodala da proračun za 2019. iznosi 5,7 milijardi eura.

Predstavnici ESA-e će u sklopu današnje konferencije prezentirati projekte i aktivnosti o praćenju stanja Zemlje, telekomunikacija i integriranih aplikacija, aktivnosti vezanih uz globalne navigacijske satelitske sustave, aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije te aktivnosti u području obrazovanja. Hrvatske znanstvene organizacije, udruge i tvrtke predstavit će svoje trenutačno djelovanje u sklopu postojećih projekata i proizvoda u navedenih pet područja.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat smatra da je ovo najbolji do sada pokazatelj umreženosti akademske zajednice i realnoga poduzetničkog sektora i hrvatske industrije, sa željom i namjerom da se industrijska i poduzetnička politika u Hrvatskoj konačno počne mijenjati jer ne uspijemo li uhvatiti korak s novim tehnologijama i industrijama, misli da „nemamo šanse“.

„Danas su otvorena vrata novoj prilici, a sve ovo ide u prilog povećanju BDP-a u Hrvatskoj“, dodao je Horvat.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Međunarodna suradnja