Divjak: Zakonom o studentskim poslovima onemogućavaju se zloporabe studentskih ugovora

Zakonom o obavljanju studentskih poslova, za koji je od četvrtka otvoreno javno savjetovanje, želi se zaštititi prava studenata, proširiti mogućnost rada na sve studente koji nisu u radnom odnosu te onemogućiti zloporaba poslova preko studentskog ugovora i studentskog servisa, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

„Zakonom o studentskim poslovima pokušavamo regulirati i zaštititi studente da budu sigurni da im neće biti uskraćena njihova prava i naknada za njihov rad", rekla je ministrica Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Tim se zakonom, istaknula je, mogućnost rada proširuje na sve studente koji nisu u radnom odnosu. „U tom kontekstu treba uzeti u obzir da se ovim zakonom uređuje i sustav prikupljanja informacija i transparentnost i na taj način se onda onemogućava zloporaba ovog statusa odnosno poslova preko studentskog ugovora i studentskog servisa".

Na pitanje novinara odgovorila je da ministarstvo nema podatak koliko ima izvanrednih studenata u radnom odnosu, no, s obzirom na to da izvanredni studenti moraju participirati u troškovima studija, „opravdano je da oni izvanredni studenti koji ne rade imaju pravo koristiti studentske ugovore za studentske poslove i tako na regulirani način primati naknadu za rad", istaknula je ministrica.

Preuzeto sa: Hina
 

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje