Divjak u Koreji potpisuje sporazum u području znanosti i tehnologije

a poziv ministra znanosti, informacijske i komunikacijske tehnologije Republike Koreje Yeong-Min Yooa, u razdoblju od 11. do 15. veljače 2019. godine, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak boravit će u službenome posjetu Republici Koreji tijekom kojeg će s korejskim ministrom potpisati Memorandum o suradnji između dvaju ministarstava u području znanosti i tehnologije.

Na taj način Ministarstvo znanosti i obrazovanja radi novi iskorak prema internacionalizaciji hrvatske znanosti nakon što je potpisan sporazum o pridruženom članstvu Europskoj svemirskoj agenciji te je dogovoreno i pridruženo članstvo Republike Hrvatske CERN-u.

Južna Koreja je, uz Izrael, vodeća zemlja svijeta prema ulaganju u znanost za koju izdvaja oko 5% BDP-a (prema podacima OECD-a). Koreja spada u sam vrh najbogatijih i najrazvijenijih zemalja svijeta jer je od svojeg nastanka 60-ih godina prošlog stoljeća od pretežno agrarne zemlje, čiji je dohodak po stanovniku bio usporediv sa siromašnim afričkim zemljama, izrasla u snažnu industrijsku silu i jedno od 15 najvećih svjetskih gospodarstava.

Tijekom službenoga posjeta ministrica Divjak posjetit će KIST (Korean Institute for Science and Technology), vodeći državni institut za znanost i tehnologiju u Republici Koreji, o čijem radu će je informirati KIST-ov predsjednik dr. Lee Byung Gwon i njegovi suradnici.

Južna Koreja ima jedan od najuspješnijih obrazovnih sustava na svijetu i učenici iz ove dalekoistočne zemlje u samom su vrhu po rezultatima koje postižu na PISA-inim i sličnim testiranjima. Stoga će ministrica Divjak posjetiti i Korean Educational Development Institute (KEDI), ključnu instituciju za definiranje korejskoga obrazovnog sustava, te NRF (National Research Foundation of Korea) – državnu agenciju za financiranje znanstvenih projekata i međunarodne suradnje.

Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja