Divjak: Svemirske tehnologije oblikuju našu budućnost

Ministrica znanosti Blaženka Divjak otvorila je u utorak dvodnevnu online konferenciju o opažanju i promatranju Zemlje iz svemira, istaknuvši kako svemirske tehnologije oblikuju našu budućnost i imaju veliki utjecaj na održivi gospodarski razvoj.

U utorak i srijedu održava se sastanak na vrhu #EoERoadshow - Online Roadshow, u organizaciji hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja i Europske komisije.

„Svemirske tehnologije mijenjaju naš život i oblikuju našu budućnost“, istaknula je hrvatska ministrica na otvaranju online konferencije. 

Dvodnevna online konferencija okuplja istraživače i stručnjake iz javnog i privatnog sektora iz Europe i šire, u cilju razmjene informacija o razvoju i širokoj primjeni svemirskih tehnologija te korištenju svemirskih podataka u svakidašnjici i radnom okruženju. 

Divjak navodi da je Europa „predvodnik u istraživanju svemira“, dok europski programi Kopernik, Galileo i EGNOS pridonose društvenim i gospodarskim izazovima. 

Svemirske tehnologije otvaraju prostor za nova radna mjesta, naglasak je na „poslovima budućnosti i održivome gospodarskom razvoju“, ističe Divjak.

Poslovi budućnosti vezani uz opažanje Zemlje i geoinformatiku još uvijek su nepoznanica, ali dosadašnja istraživanja definirala su zanimanja budućnosti, a neka od njih su operateri drona, analitičari klimatskih promjena, VR dizajneri te stručnjaci za podatke i daljinska istraživanja.

Timo Pesonen, glavni direktor za obrambenu industriju i svemir Europske komisije, rekao je da su „nove tehnologije ključne da se održi konkurentnost naše industrije“, što neće biti moguće bez ulaganja. 

Prema planu Komisije o oporavku EU-a i prijedlogu novoga europskog proračuna, za istraživanje svemira trebala bi se osigurati sredstva veća od 14 milijardi eura.

„Svemirske tehnologije pokazale su se korisnima i u pandemiji koronavirusa pa je tako europski program Kopernik mapirao privremene bolničke objekte u nekim zemljama članicama EU-a, a svemirski podaci pomogli su znanstvenicima da analiziraju utjecaj zdravstvene krize na okoliš“, istaknuo je Pesonen. 

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a