Divjak s ministrima EU u Bruxellesu na fact finding misiji o reformi obrazovanja

19. - 21. studenoga 2017.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovat će s hrvatskom delegacijom u Bruxellesu od 19. do 21. studenoga na sastanku Vijeća ministara EU za obrazovanje, mlade, kulturu i sport.

Tom prigodom, ministrica će potpisati EuroHPC izjavu s Mariye Gabriel, povjerenicom Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo. EuroHPC je Izjava o pridruživanju Deklaraciji za potporu nove generacije računalnih i podatkovnih infrastruktura (HPC/High Performance Computing).

Na marginama Vijeća ministara, ministrica Divjak će održati sastanak s rumunjskim ministrom obrazovanja Liviu Marian Pop, finskom ministricom obrazovanja Sanni Grahn-Laasonen i povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulture, mlade i sport Tiborom Navracsisom. Na sastanku trija (Finska, Rumunjska, Hrvatska) ministri obrazovanja raspravljat će o zajedničkom planu predsjedanja EU i o uspješnim iskustvima i savjetima u provedbi nacionalnih reforma obrazovanja koje Hrvatska može primijeniti u sklopu vlastite reforme.

Najvažnije točke sastanka Vijeća ministara su usvajanje Preporuka Vijeća EU za uspostavljenje sustava praćenja zapošljivosti osoba s kvalifikacijom, donošenje Zaključaka Vijeća o obnovljenom programu EU-a za visoko obrazovanje, donošenje Zaključka Vijeća o razvoju škola i izvrsnosti u poučavanju te rasprava o budućnosti vještina i ulozi strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Na samom sastanku Vijeća ministara, ministrica Divjak raspravljat će s kolegama iz EU o javnim politikama razvijanja vještina i ulozi strukovnog obrazovanja.

Pisane vijesti | Izvješća | Međunarodna suradnja