Divjak s ministrima EU-a u Bruxellesu o raspodjeli 100 milijardi eura

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća ministara EU-a nadležnih za znanost na kojemu će se raspravljati o novome okvirnom programu za istraživanja i inovacije čija je predviđena vrijednost oko 100 milijardi eura, priopćeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Kako se ističe u priopćenju, ministrica Divjak će na sastanku poseban naglasak staviti na brigu o jačanju karijera mladih istraživača, založiti se za jednake mogućnosti razvoja znanosti u svim zemljama EU-a te jačanje europskoga istraživačkog prostora neovisno o geografskim odrednicama.

RH ima velika očekivanja od Okvirnoga programa koji će pridonijeti prepoznavanju potencijala svih država članica u ostvarivanju ambicioznih ciljeva koje si je Europa postavila. Upravo zbog toga iznimno je bitno da pregovarački proces bude transparentan uz jasnu ulogu svih zemalja članica, stoji u priopćenju.

Tijekom boravka u Bruxellesu ministrica Divjak sastat će se i s kolegama iz Finske i Rumunjske, zemalja koje zajedno s Hrvatskom čine trio koji će predsjedati Vijećem EU-a u sljedećem razdoblju. Ministrica će predstaviti prioritete našega dijela predsjedanja koji nadopunjuju prioritete trija, a to je fokusiranje na proces „cirkuliranja mozgova" kao odgovor na problem „odljeva mozgova".

Kako napominju iz MZO-a, Njemačka, koja svoje predsjedanje počinje odmah nakon RH, upravo je tu temu prepoznala kao iznimno važnu te je na ranijim sastancima s ministricom Divjak dogovoreno da će Njemačka preuzeti ovaj prioritet te nastaviti rasprave o spomenutoj tematici tijekom svoga predsjedanja.

Preuzeto s Hina.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a