Divjak s ministrima EU-a o prevenciji antisemitizma

26. studenoga 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak sudjelovat će na sastanku ministara obrazovanja Vijeća Europske unije koji se održava 26. studenoga u Bruxellesu. Prije tog sastanka ministrica Divjak sastat će se s direktorom u Upravi za obrazovanje, mlade, sport i kulturu u Europskoj komisiji te održati sastanak na temu predsjedanja Vijećem EU-a s ministricom Finske, Njemačke i državnom tajnicom iz Ministarstva obrazovanja Rumunjske. Sastanak započinje radnim ručkom u sklopu kojega će ministri raspravljati o prevenciji antisemitizma.

Ministri će usvojiti djelomični opći pristup o Prijedlogu Uredbe Europskoga parlamenta i Vijeća o uspostavi „Erasmusa“, Program Unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, kojom će se staviti izvan snage sadašnja uredba. Glavna svrha Prijedloga Uredbe jest uspostaviti novi program za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport EU-a, odrediti ciljeve programa, proračun za razdoblje 2021. - 2027., oblik financiranja i pravila za osiguravanje sredstava.

Nadalje, ministri će usvojiti Preporuku Vijeća o promicanju automatskoga uzajamnog priznavanja kvalifikacija visokog obrazovanja i srednjoškolskog obrazovanja i osposobljavanja te ishoda razdoblja obrazovanja u inozemstvu. Svaka država članica Europske unije, sukladno karakteristikama nacionalnoga obrazovnog sustava, razvijat će mehanizme automatskog priznavanja uzimajući u obzir nužnost postupnoga pristupa.

Slijedi rasprava o uspostavljanju Europskoga prostora obrazovanja do 2025. Europski prostor obrazovanja uključuje: povećanje mogućnosti za mobilnost, olakšano priznavanje kvalifikacija na razini srednjoškolskog i visokog obrazovanja, veću suradnju na razvoju kurikuluma, unaprjeđivanje poučavanja stranih jezika, promicanje cjeloživotnog učenja, ugrađivanje inovativnosti i digitalnih vještina u obrazovanje, veću potporu učiteljima/nastavnicima, stvaranje mreža europskih sveučilišta te povećano ulaganje u obrazovanje uz Europski semestar i fondove EU-a.
 

Najave | Međunarodna suradnja