Divjak s austrijskim i francuskim ministrima na panelu o položaju učitelja u Europi

  • Slika \slike\MedunarodnaSuradnja\PredsjedanjeVijećemEU\Zastave-640x427.jpg
  • Slika
U četvrtak će sudjelovati na Europskom sastanku na vrhu o obrazovanju u sklopu kojeg se održava panel o izazovima s kojima se suočavaju učitelji i nastavnici te podijeliti iskustva iz provedbe kurikularne reforme, kao i na  European Research & Innovation Days (R&I Days), najvećoj dosad organiziranoj konferenciji za područje istraživanja. U petak će sudjelovati na sastanku ministara nadležnih za istraživanje.

Prvog dana boravka u Briselu, ministrica će sudjelovati na drugom Europskom sastanku na vrhu o obrazovanju pod nazivom “Učitelji i nastavnici su prioritet: izvrsnost i ugled Europskog prostora obrazovanja”. Također, ministrica će zajedno s ministrima obrazovanja Austrije i Francuske sudjelovati na prvom plenarnom panelu u sklopu kojeg će dati svoj pogled na izazove s kojima se susreću učitelji i nastavnici na svim razinama obrazovanja, i viziju razvoja učiteljske profesije na europskoj razini, podijeliti iskustva iz provedbe kurikularne reforme u Hrvatskoj te kao primjere dobre prakse predložiti mjere koje bi ministre obrazovanja u državama članicama mogle inspirirati u njihovim reformskim procesima. Ministrica će upoznati visoke dužnosnike s posljednjim mjerama iz hrvatske prakse poput inicijative za povećanje plaća, administrativnog rasterećenja učitelja te inicijativa da odgojno- obrazovni radnici dobiju status službenih osoba.

U sklopu European Research & Innovation Days (R&I Days) raspravljat će se o istraživačkim i inovacijskim rješenjima s ciljem razvoja ekonomije i društva te definiranju strateških prioriteta za prve četiri godine provedbe budućeg Okvirnog programa Europske unije za područje istraživanja i inovacija - Obzor Europa. Ministri će raspravljati o definiranju prioritetnih područja ulaganja u istraživanje i inovacije u narednom razdoblju. Na završnoj ceremoniji nadolazećih R&I dana,  oko 1000 sudionika imat će priliku čuti prvi zbor robota, a predviđeno je da ministrica Divjak, kao predstavnik jednog od nadolazećih predsjedništava, preuzme ulogu dirigenta zbora. Paralelno s dijelom sastanka na kojem će se raspravljati o ključnim izazovima koji predstoje prije početka provedbe Programa Obzor Europa, odvijat će se panel uz sudjelovanje laureata prestižnih Nobel & Kavli nagrada: Helga Nowotny, Ben Feringa, Jean-Marie Lehn, Christine Petit, Virginijus Siksnys, Emmanuelle Charpentier.

Tijekom boravka u Briselu, ministrica će održati i nekoliko bilateralnih sastanaka s ciljem prezentacije prioriteta Republike Hrvatske za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU.
 

Najave | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a