Divjak: Prvi put uvodimo nagrađivanje motiviranih i inovativnih prosvjetara koji grade reformu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova. Sukladno Pravilniku, svake godine bit će odabrani najuspješniji odgojno-obrazovni radnici, ove godine njih 500, a svaki od njih će na Dan učitelja za svoja postignuća biti nagrađen novčanim iznosom od 10.000 kn bruto. Ove godine u proračunu je za najbolje osigurano pet (5) milijuna kuna.

„Prvi put u Hrvatskoj uvodimo sustavno nagrađivanje učitelja i to dvjema mjerama. Ove godine na temelju Pravilnika o nagrađivanju osiguravamo 10.000 kuna bruto za 500 najboljih učitelja. Druga mjera, koja je već u tijeku, provodi se u obliku Javnog natječaja za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a za najbolje autore koji sukreiraju kurikularnu reformu osigurano je 20 milijuna kuna iz ESF-a. Prvi takav javni natječaj zaključujemo za tri dana, a novi će se raspisivati sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca ove godine. Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Kriteriji izvrsnosti za koje će se one najbolje nagraditi uključuju: prenošenje iskustava i primjera kolegama u obliku radionica, predavanja i edukacija; objavljivanje stručnih članaka, stručnih priručnika, računalnih programa; izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja; rad na projektima u odgoju i obrazovanju, rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom; rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja. Prvi put Pravilnikom se uvodi i sustavno nagrađivanje odgojno-obrazovnih radnika koji sudjeluju u eksperimentalnim programima, povezano s povećanom količinom posla koji obavljaju u sklopu eksperimentalnoga programa, a posebno na praćenju i vrednovanju same provedbe.

Najbolje će odabrati Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika čiji se članovi biraju iz redova učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje. Prijave za nagrađivanje bit će otvorene do 30. lipnja, a uključivat će aktivnosti odgojno-obrazovnih djelatnika u proteklih godinu dana. Svečana dodjela nagrada održava se na svjetski Dan učitelja, odnosno drugi radni dan ako Dan učitelja u godini za koju se dodjeljuju nagrade pada u neradni dan.

Pravilnik je izrađen tzv. „bottom up“ pristupom tako da je provedena online anketa (N = 1.415) kojom su se prikupljali prijedlozi za Pravilnik. Njime se prvi put uvodi sustav nagrađivanja koji prepoznaje i potiče najbolje u sustavu obrazovanja. Uzevši u obzir zahtjeve iz javne rasprave, ovaj Pravilnik odvojen je od Pravilnika o napredovanju koji će uskoro biti donesen.


Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN 53/2019)

Pisane vijesti | Priopćenja | Odgoj i obrazovanje