Divjak najavila dodatnu podršku znanstvenicima koji sudjeluju u projektima ERC-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je u petak, nakon susreta s predsjednikom Europskog istraživačkog vijeća Jean-Pierrom Bourguignonom, najavila kako će Hrvatska dodatno pomoći onim znanstvenicima koji su dobili darovnicu te europske institucije, ali i onima koji su koji su tome bili blizu i ispunjavaju kriterije.

Europsko istraživačko vijeće (ERC) tijelo je koje je prije deset godina pokrenula Europska unija kako bi pružala financijsku potporu izvrsnim istraživačima.

Dosad je podržano oko 8 tisuća projekata koji su rezultirali s oko 800 patenata, šest Nobelovih te nizom drugih nagrada, a proračun tog tijela za razdoblje od 2014. do 2020. godine iznosi 13 milijardi eura, otkrili su ministrica i predsjednik ECR-a koji se sastao i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predstavnicima hrvatske znanstvene zajednice.

ECR u Hrvatskoj ima tri projekta koje vode dr. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković, dr. Vernesa Smolčić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, te prof. dr. Stipan Jonjić s Medicinskog sveučilišta u Rijeci. Pored njih postoji i 19 hrvatskih znanstvenika koji su dobili potporu, no ne žive u Hrvatskoj.

Predsjednik ECR-a izdvojio je doktoricu Tolić kao pettisućitu dobitnicu darovnice, naglasivši kako ga je snažno impresionirala svojom „odlučnošću i vizijom".

„Ona je odličan primjer briljantne znanstvenice i činjenice da znanost ne poznaje granice. Nakon značajne međunarodne karijere dobila je darovnicu u Njemačku, pa ju prenijela u svoju domovinu, što je primjer cirkulacije mozgova", rekao je Bourguignon.

Ulažite u svoje mlade mozgove

Divjak je istaknula kako je njegov posjet iskorišten ne samo da bi se projekti ERC-a učinili vidljivijima, nego da bi se ugovorila i suradnja koja će pomoći u nekoliko aspekata.

„Prije svega da podignemo uspješnost prijavitelja iz Hrvatske na ERC-ove projekte, da osnažimo sudjelovanje naših znanstvenika u različitim panelima koji ocjenjuju ovakva vrhunska istraživanja te da kreiramo slične procedure i sheme u Hrvatskoj kako bismo bili uspješniji", rekla je Divjak.

„Također smo dogovorili da voditelji projekata koji su financirani iz ERC-a imaju pravo na zapošljavanje na teret državnog proračuna", kao i da oni čiji su projekti ocijenjeni najviom ocjenom, no zbog velike konkurencije nisu dobili financiranje, dobiju pomoć države kako bi se mogli ponovno kandidirati, otkrila je Divjak.

Predsjednik ECR-a poručio je kako Hrvatska mora odlučno djelovati već danas i ulagati u izvrsnost, dodavši kako su ključne reforme u tom pogledu već u tijeku.

„Izvrsnost je dokazala da ulaganje u nju djeluje. One zemlje koje danas imaju dobre uvjete za istraživanje su države koje su mudro i strpljivo ulagale u znanost i to se sada pokazuje", ustvrdio je Francuz koji kao i ministrica dolazi iz znanstvenog područja matematike.

„Njegujte i ulažite u svoje bistre mlade mozgove koji su znanstveno znatiželjni, dajte im slobodu za tu znatiželju i uspostavite sustav koji se temelji na postignućima i rezultatima tih istraživanja", poručio je Bourguignon.

Preuzeto sa: Hina

Konferencija za medije ministrice Divjak i predsjednika ERC-a Bourguignona (16.3.2018., Vlada RH)Vijesti iz medija | Priopćenja | Znanost i tehnologija