Divjak: Na natječaj za radnu skupinu za provedbu kurikularne reforme stigle 172 prijave

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je u četvrtak da su na natječaj za Ekspertnu radnu skupinu (ERS) za provedbu kurikularne reforme stigle 172 prijave od 132 kandidata, te da će svi podaci biti objavljeni nakon sastanka Posebnoga stručnog povjerenstva (PSP) koje ih mora potvrditi.

„Što se tiče ERS-a, ministarstvo je obavilo svoj dio posla. Došle su 172 prijave 132 kandidata, s obzirom na to da su se mogli prijaviti u različitim kategorijama", rekla je Divjak novinarima ispred Banskih dvora.

Ministarstvo je, istaknula je, prošli tjedan sve podatke poslalo uredu premijera, pa se sada očekuje potvrda PSP-a kako bi se mogli objaviti svi podaci. „Javnost ima pravo znati tko se javio, tko ispunjava uvjete i vidjeti sve dokumente. Dobro je da smo ovaj put radili tako da je sve elektronički pohranjeno, pa nema nikakve dileme tko je što predao i da li ispunjava uvjete", rekla je i dodala kako bi se sastanak PSP-a trebao održati u sljedećih tjedan dana.

Komentirajući, na upit novinara, izvješće Europske komisije (EK) kako je nužno potrebna reforma obrazovnog sustava, ministrica je istaknula da su „prepoznati i pozitivni koraci", napomenuvši kako može govoriti samo o onome što je napravljeno u drugoj polovici 2017. godine, a što je EK i prepoznala.

„Mislim da na tome moramo dalje raditi. Sve ide svojim tijekom, na jesen u hrvatske škole ulazi eksperimentalna provedba kurikularne reforme", rekla je Divjak.

Osim toga, na jesen se uvodi informatika za 5. i 6. razrede te promijenjen kurikulum informatike za sve razrede osnovnih i srednjih škola, o čemu je danas objavljena odluka u Narodnim novinama, podsjetila je ministrica.

Ostavka ne počne li provedba kurikuluma na vrijeme

Na pitanje novinara hoće li podnijeti ostavku ne počne li provedba eksperimentalnog kurikuluma na vrijeme, ministrica Divjak kratko je odgovorila: „Naravno."

Na primjedbu kako neki nakladnici smatraju da se zakasnilo s pripremom udžbenika za novu školsku godinu, ministrica je uzvratila kako se nije zakasnilo, dodavši da se s nakladnicima razgovara posljednjih nekoliko mjeseci te da je u ponedjeljak održan sastanak na kojemu je sve dogovoreno.

„Nakladnici su početkom siječnja nama u ministarstvu prezentirali čime raspolažu i ja sam sigurna da ćemo tu imati suradnju", rekla je Divjak.

Od jeseni 30 posto lakše torbe, s udžbenicima se ne kasni

Najavila je i da će od jeseni školske torbe biti barem 30 posto lakše, „što je simbolička gesta, jer ne samo da će torbe biti fizički lakše, nego će učenici imati tablete preko kojih će moći koristiti digitalne materijale".

Upitana može li do kraja mandata obećati jednu strukturnu reformu, Divjak je odgovorila kako njezino ministarstvo radi na četiri reforme. Osim kurikularne reforme općega obrazovanja, čija eksperimentalna reforma počinje od jeseni, podsjetila je i na reformu strukovnog obrazovanja, osnivanje centara kompetentnosti za koje će ove godine biti dodijeljena sredstva, te na programske ugovore za visoko obrazovanje i izvrsnost u znanosti.

Te reforme, objasnila je, utječu na čitav niz drugih stvari, ne samo u obrazovanju, nego i u gospodarstvu i društvu. One ne utječu samo na obrazovni sustav, nego i na gospodarski rast i razvoj, rekla je Divjak i dodala da će te reforme omogućiti kvalitetno obrazovanje, posebno visoko i strukovno kako bi odgovaralo neposrednim potrebama tržišta rada.

Preuzeto sa: Hina

Vijesti iz medija | Priopćenja | Nacionalni kurikulum