Divjak: 1,36 milijuna kuna srednjim školama za nabavu tableta učenicima slabijeg socijalno-ekonomskog statusa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je iz državnog proračuna sredstva srednjim školama za nabavu tableta učenicima čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade u školskoj godini 2019./2020. Odlukom ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak srednjim školama odobravaju se sredstva za nabavu tableta u ukupnom iznosu od 1.363.500,00 kuna. Podsjećamo da se tableti za osnovne škole nabavljaju iz sredstava ESF-a te da je u tijeku isporuka tableta školama.

Učenici srednjih škola osposobljeni su samostalno koristiti digitalne uređaje za pristup digitalnim sadržajima, a istraživanje koje je provedeno u sklopu evaluacije eksperimentalnog programa kurikularne reforme pokazuje kako 96% učenika kod kuće na raspolaganju ima stolno ili prijenosno računalo. Međutim, da bi učenici imali jednake mogućnosti, treba digitalnu opremu osigurati i učenicima koji zbog socijalno-ekonomskih razloga nemaju računalo. Stoga je Ministarstvo iz državnog proračuna osiguralo sredstva za tablete za učenike srednjih škola čije obitelji primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

„Nakon nabave tableta za učenike osnovnih škola za koje su sredstva osigurana iz europskih fondova, osigurali smo i dodatna sredstva iz državnog proračuna za učenike srednjih škola koji dolaze iz obitelji nižega socijalno-ekonomskog statusa. Cilj ove odluke jest osigurati da svi učenici u Hrvatskoj imaju jednake prilike i pristup digitalnim obrazovnim sadržajima te za razvoj digitalnih kompetencija koje su nužne u 21. stoljeću“, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Kriterij dodjele sredstava srednjim školama je broj učenika čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade. Sredstva za nabavu tableta doznačit će se na račune srednjih škola, odnosno osnivača srednjih škola, ovisno o tome tko je ugovaratelj nabave tableta.

Cijela odluka dostupna je na sljedećoj poveznici: https://mzo.gov.hr/vijesti/odluka-o-dodjeli-sredstava-srednjim-skolama-za-nabavu-tableta-ucenicima-cije-su-obitelji-korisnici-zajamcene-minimalne-naknade-u-skolskoj-godini-2019-2020/3313.



Pisane vijesti | Priopćenja | Nacionalni kurikulum