Digitalni obrazovni sadržaji u projektu e-Škole

U sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ kojeg pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet s partnerima, razvijeni su digitalni obrazovni sadržaji (DOS-ovi) za prirodoslovne predmete (kemija, biologija, fizika) i matematiku za 7. i 8. razred osnovnih škola te 1. i 2. razred srednjih škola.

Riječ je o ukupno šesnaest DOS-ova, od kojih svaki pokriva cijeli nastavni plan i program za određeni predmet i razred.

Digitalni obrazovni sadržaj je namijenjen korištenju u obrazovanju te uz tekstualne i vizualne može sadržavati i audio, video te ostale multimedijalne i interaktivne elemente. Izrađeni su tako da se mogu koristiti kao cjeloviti za cijeli predmet i razred, ali i u manjim samostalnim jedinicama, modulima. Ukratko, DOS pokriva cijelo gradivo nekog razreda i predmeta, ali zbog svoje interaktivnosti, multimedijalnosti, nelinearnosti i modularnosti omogućava nastavniku pojedinog predmeta da odluči neke dijelove sadržaja poučavati koristeći se DOS-ovima, kroz pojedini modul ili organizacijsku cjelinu.

DOS-ovi nisu udžbenici, niti zamjena za njih već se u pilot projektu e-Škole razvijaju kako bi se potaknula još aktivnija primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju.

Svaki DOS prati i Priručnik za učitelje koji je prošireni metodički priručnik i sadrži sugestije za provođenje nastavnih metoda i postupaka koje potiču aktivno sudjelovanje učenika, eksperimentalnu i problemsku nastavu, kao i razvoj kritičkog mišljenja.

DOS-ovi izrađeni na projektu dostupni su javno i besplatno u Edutoriju, gdje je do sada objavljeno prvih nekoliko modula sva četiri predmeta i razreda, a ostali će biti objavljivani u fazama do kraja veljače 2018.

Edutorij, svojevrsna digitalna knjižnica, također je razvijen u sklopu pilot projekta te omogućuje učiteljima, učenicima i školama centralizirano pretraživanje i pristup obrazovnim materijalima.

Sadržajima u Edutoriju mogu pristupati svi učenici, učitelji i roditelji, bez obzira sudjeluje li škola u provedbi projekta e-Škole ili ne.

Za pregled DOS-ova u Edutoriju posjetite https://edutorij.e-skole.hr/share/page/dos-eskolePisane vijesti | Priopćenja | Informacijska infrastruktura