Deset znanstvenih projekata dobilo ugovore vrijedne tri milijuna kuna

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u utorak su svečano dodijeljeni ugovori vrijedni oko tri milijuna kuna o financijskoj potpori za 10 znanstveno-tehnologijskih projekata u sklopu Fonda „Jedinstvo uz pomoć znanja".

Projekti će trajati 15 mjeseci i financiraju se zajmom Svjetske banke u iznosu od 2,93 milijuna kuna, dok su gospodarski partneri osigurali dodatnih 766.000 kuna.

Sredstva dobivaju projekti iz područja gospodarenja okolišem, očuvanja bioraznolikosti, razvoja mrežnih komunikacija i drugih znanstveno-istraživačkih područja, odabrana među 43 projektna prijedloga pristigla na natječaj do 8. ožujka ove godine.

Državni tajnik Matko Glunčić na svečanoj dodjeli ugovora istaknuo je da projekt „Jedinstvo uz pomoć znanja" pokušava ujediniti naše mlade znanstvenike s iskusnim znanstvenicima, hrvatskog podrijetla, na inozemnim institucijama, koji zajednički prijavljuju projekt.

„Velika je korist u tome što povezujemo Hrvate izvan domovine s onima u Hrvatskoj, a naši mladi znanstvenici imaju mogućnost surađivati s vrhunskim institucijama u inozemstvu. To im je prilika da nauče kako se rade projekti i privlače sredstva iz EU fondova", istaknuo je Glunčić.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom provedbom projekata u sklopu tog fonda, brojem objavljenih međunarodnih članaka i uspostavljenom suradnjom s inozemnim institucijama.

Okupljenima se obratio i Ognjen Dobrijević s FER-a, voditelj znanstveno-istraživačkog projekta na razvoju komunikacijskih mreža, koji je odabran za financijsku potporu.

Projekt njegova tima usmjeren je na izradu nove arhitekture i novih rješenja u mrežama zbog sve većeg broja korisnika i planiranih novih usluge poput virtualne stvarnosti, videostrujanja te kamera koje snimaju 360 stupnjeva iz svakoga kuta. Dio je to istraživačkih izazova koje postavlja plan EK da do 2020. ponudi prva komercijalna rješenja 5G mreže, dostupna za krajnje korisnike.

„Mi pokrivamo dio aspekata koji nisu pokriveni u velikim projektima, vezano uz pametnije upravljanje mrežom kako bi se moglo odgovoriti na nove zahtjeve i mrežu učiniti otpornom na kvarove. Cilj nam je privući industrijske partnere, u prvom redu operatora mreže u Hrvatskoj, Hrvatski telekom ili VIPnet, ali i proizvođače mrežne opreme poput Ericssona ili Huaweia", rekao je Dobrijević.

Preuzeto sa: Hina

Vijesti iz medija | Priopćenja | Znanost i tehnologija