Deset ugovora za istraživanje i razvoj - 43 milijuna bespovratnih kuna

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Deset ugovora za istraživanje, razvoj i inovacije kojima se hrvatskim visokoškolskim ustanovama dodjeljuje oko 43 milijuna kuna bespovratnih sredstava potpisano je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Sredstva se dodjeljuju iz poziva „Priprema IRI infrastrukturnih projekata“ koji je sufinanciran iz Europskoga fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“, a omogućit će visokim učilištima dogradnju prostora za razvoj znanosti i financiranje projekata te nabavu vrhunske opreme za laboratorije.

Uručujući ugovore ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da je njihov cilj stvaranje što boljih uvjeta za rad znanstvenika na visokim učilištima, odnosno međunarodno konkurentne znanosti u Hrvatskoj, poticaj mladim istraživačima da nastave karijeru u Hrvatskoj te da s istaknutim kolegama pridonesu boljem životu u Hrvatskoj.

U posljednje tri godine hrvatska znanost je iz europskih fondova povukla više od šest milijardi kuna, što je 20 puta više od prethodnog razdoblja, istaknula je ministrica Divjak. „Nikada nije bilo više novca u znanosti. Važno je da se on učinkovito iskoristi“, zaključila je.

Centar za istraživanje, razvoj i inovacije Strojarskoga fakulteta u Slavonskome Brodu dobio je projekt vrijedan 2,5 milijuna kn, Centar za istraživanje i razvoj sigurnog i održivog izgrađenog okoliša Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu projekt vrijedan 4,78 milijuna kn, a Centar za napredne materijale i prevlake Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 1,3 milijuna kn za pripremu projektne dokumentacije.

Znanstveno-istraživački centar elektrotehnike i računarstva Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku sklopio je ugovor za projekt vrijedan 9,1 milijun kn, Hrvatsko katoličko sveučilište 1,1 milijun kn za projekt znanstvene infrastrukture Instituta za kompleksne sustave, a Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu 4,1 milijun kn za infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobio je 1,8 milijuna kn za uspostavu i opremanje Centra za napredna istraživanja u društvenim i humanističkim znanostima, Biomedicinsko istraživačko središte Šalata Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 9,1 milijun kn, Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu 7,9 milijuna kn te Centar pametnih urbanih i ruralnih prostora Arhitektonskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1,2 milijuna kn za inovativna urbanistička i arhitektonska rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u tradicijskim i zaštićenim cjelinama.

Preuzeto s Hine.​

Vijesti iz medija | Priopćenja | EU fondovi