Delegacija Europske svemirske agencije (ESA) u službenome posjetu Republici Hrvatskoj

U Zagrebu je od 12. do 13. svibnja 2015. boravila delegacija Europske svemirske agencije (ESA), u sklopu aktivnosti vezanih uz postupak učlanjenja Republike Hrvatske u spomenutu međuvladinu organizaciju.

Svrha prvoga posjeta delegacije ESA-e Republici Hrvatskoj, koju je predvodio gospodin Eric Morel, direktor Odjela za industrijski razvoj, javnu nabavu i pravne poslove, bila je informirati hrvatsku stranu o programima i aktivnostima ESA-e i izvidjeti mogućnosti suradnje s Republikom Hrvatskom.

Na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta s pomoćnikom ministra za znanost prof. dr. sc. Ivanom Pejićem otvoreni su pregovori o odredbama Prijedloga Sporazuma između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodobne svrhe.

Delegacija se sastala i s predstavnicima hrvatske znanstvene zajednice koji provode aktivnosti iz područja relevantnih za djelokrug rada ESA-e. Posjet delegacije ESA-e organiziran je slijedom pisma namjere ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH glavnome direktoru ESA-e Jean-Jacques Dordainu, u kojem je službeno izrazio želju da Republika Hrvatska postane zemlja-partner s ESA-om te je ujedno zatražio da ESA "…pokrene sve potrebne korake koji su preduvjet za potpisivanje Sporazuma o suradnji između RH i ESA-e".

Potpisivanje navedenoga sporazuma Hrvatskoj bi omogućilo da na razdoblje od pet godina ostvari status ugovorne stranke tijekom kojeg nije dužna plaćati financijski doprinos, a moći će razmjenjivati informacije s ESA-om na sastancima, radionicama, prilikom programa obuke i uz primjenu specifičnih podataka.

ESA je nastala na temeljima Organizacije za svemirska istraživanja iz 1961. te se tijekom godina uključivanja europskih država ustrojila kao međuvladina organizacija. Trenutačno ima dvadeset članica.

Više informacija o Europskoj svemirskoj agenciji na stranici: www.esa.int



Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja