Aktualne poruke Fausta Vrančića - interdisciplinarnost, kontinuitet i 'lanac' od inovacija do proizvoda

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić" za 2016. dodijeljene su u srijedu na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), a među laureatima je i inženjer Miljenko Ožura iz Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije, koji je tu prestižnu nagradu primio za životno djelo.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednik Odbora za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić" prof. dr. Zdenko Kovačić uručili su zaslužnima u području tehničke kulture ukupno 14 nagrada - uz nagradu za životno djelo, i deset godišnjih nagrada pojedincima, te tri godišnje nagrade udrugama tehničke kulture.

Aktualne poruke Fausta Vrančića - interdisciplinarnost, kontinuitet i 'lanac' od inovacija do proizvoda

Čestitajuću svima na iznimnim postignućima zbog kojih su i postali laureati ove prestižne nagrade koja nosi ime izuzetne osobe hrvatske znanosti i kulture Fausta Vrančića, ministrica je izjavila  da im za to doista pripada časno mjesto u društvu.

Ističe kako su i danas aktualne poruke genijalnoga hrvatskog humanista, polihistora i izumitelja Fausta Vrančića (Šibeniku, 1551. - Mleci, 1617.). Aktualnost se odnosi na interdisciplinarnost rada očitovanu u Vrančićevoj svestranosti, prepoznavanje kontinuiteta i 'lanac' koji nas vodi od istraživanja i inovacija do proizvoda, kazala je.

Kratko podsjetivši na najvažnije Vrančićeve izume i inovacije, ministrica je naglasila da je Vrančić u mnogočemu bio ispred svoga vremena.

U vezi s Vrančićem važno je zapamtiti dvije stvari - prva je Vrančićev koncept koji je 'kretao' od teoretske podloge, preko izuma i inovacija, do proizvoda, pa čak i do uputa za korištenje, odnosno cijeli razvojni ciklus koji je danas, kada govorimo o istraživanju i razvoju, posebice u Hrvatskoj, previše rascjepkan. Druga važna poruka je da je Vrančić u svojim djelima naznačio koje su konstrukcije originalno njegove, a gdje preuzima dijelove drugih izumitelja, što je, smatra Divjak, posebice važno kada govorimo o znanstveniku koji je radio prije četiri stoljeća, a imao je potrebu i svijest da treba odati priznanje svojim prethodnicima.

Ante Markotić: Premalo se govori o jednom satu tjedno tehničke kulture u školi

Inicijator Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić" i dugogodišnji član odbora za dodjelu te nagrade prof. dr. Ante Markotić, te član odbora doc.dr. Ivan Uroda saželi su razloge zbog kojih su nagrade 'stigle u ruke' baš ovih pojedinaca i udruga tehničke kulture.

Godišnje Državne nagrade tehničke kulture „Faust Vrančić" dobili su inženjeri Željko Blažek iz Tehničke škole Zagreb, Ines Brckan iz  3. osnovne škole i 5. osnovne škole Varaždin, Marko Češić iz porečke Plave lagune, profesor Petar Dobrić iz zagrebačke OŠ Julija Klovića, inženjer Mladen Horvatin iz tvrtke Monter SM u Zagrebu, stručni učitelj Zoran Kozjak iz Industrijsko-obrtničke škole u Virovitic, inženjeri Krešimir Malnar iz Hrvatskoga saveza informatičara u Zagrebu i Anton Pletikos iz Zajednice tehničke kulture Pula, profesorica Katarina Tomić iz Osnovne škola Tenja i Marija Vrbanac, nastavnica u Osnovnoj školi "Braća Ribar" u Sisku.

Godišnjom Državnom nagradom tehničke kulture „Faust Vrančić" za pravne osobe nagrađeni su: Centar tehničke kulture Rijeka, Krapinski informatički klub i Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

Profesor Markotić upozorio je kako se premalo govori o činjenici da se u školama tjedno održava samo jedan sat tehničke kulture jer, vjeruje, bez kvalitetne tehničke kulture, društvo ne može napredovati.

U ime nagrađenih zahvalio je Miljenko Ožura, laureat Državne nagrade „Faust Vrančić" za životno djelo rekavši kako je nagrada koju su primili obveza da nastave i dalje strpljivo i marljivo promicati tehničku kulturu koja se stalno obogaćuje novim sadržajima.

Među brojim sudionicima svečanosti bili su i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Preuzeto sa: Hina
 

Vijesti iz medija | Državne nagrade | Odgoj i obrazovanje