Održana uvodna konferencija projekta Razvijanje i unaprjeđivanje kompetencija za poučavanje na visokim učilištima (Emphasis on developing and upgrading of competences for academic teaching - Educa-T), (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 22. i 23. rujna 2016. godine)

Uvodna konferencija projekta Razvijanje i unaprjeđivanje kompetencija za poučavanje na visokim učilištima (Emphasis on developing and upgrading of competences for academic teaching - Educa-T)održana je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske 22. i 23. rujna 2016. godine.

U uvodnome dijelu konferencije mr. sc. Ana Tecilazić Goršić, načelnica Sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, pozdravila je sudionike konferencije i pri tome iskazala zadovoljstvo što se uvodna konferencija Educa-T projekta održava u Ministarstvu.

Prvoga dana konferencije, 22. rujna 2016. godine, okupilo se osamdeset pet sudionika konferencije te je održano sedam prezentacija hrvatskih i inozemnih govornika.
Prof. ddr. Barica Marentič sa Sveučilišta u Ljubljani prezentirala je Razvoj nastavnih kompetencija akademskog osoblja - iskustva, dileme, izazovi.
Prof. dr. sc. Vladimir Mrša s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirao je Podršku nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja u kontekstu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.
Prof. dr. sc. Ulrich Teichler sa Sveučilišta u Kasselu prezentirao je Nastavne koncepte i aktivnosti sveučilišnih profesora u Europi.
Mr. Ivana Ramić, viša stručna savjetnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, prezentirala je Informacije o EDUCA-T projektu.
Mr. sc. Sandra Bezjak te mr. sc. Mina Đorđević, predstavnice Agencije za znanost i visoko obrazovanje - AZVO prezentirale su ASHE aktivnosti kao podrška poboljšanju nastavnih kompetencija na visokim učilištima.
Dr. sc. Marko Turk s Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, prezentirao je Akademsku nastavu u Hrvatskoj: izazovi i perspektive.
Chiara Patricolo, predstavnica Europske studentske unije (ESU), prezentirala je Učenje koje stavlja studenta u središte (dobre prakse i izazovi).

Drugoga dana konferencije, 23. rujna 2016. godine, dr. sc. Andrée Sursock iz Udruge europskih sveučilišta (EUA) prezentirala je Učenje i poučavanje na europskim sveučilištima, ključni trendovi. Patricia Staaf, predstavnica Centra za nastavu i učenje sa Sveučilišta Malmö, prezentirala je Strukture i aktivnosti za poboljšanje poučavanja i učenja, primjeri sa Sveučilišta Malmö, Švedska. Također je održana panel rasprava pod vodstvom dr. sc. Marka Turka s Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, u kojoj su sudjelovale panelistice prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić s Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Daliborka Luketić s Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru te Daliborka Pašić sa Sveučilišta u Zagrebu.

Prezentacije s uvodne konferencije Educa-T projekta dostupne su u izborniku Dokumenti.

Kao zaključak uvodne konferencije istaknuto je kako će Educa-T projekt pridonijeti razvoju nastavničkih kompetencija za poučavanje na visokim učilištima te osnaživanju uloge nastavnika, posebice u svjetlu promjena kojima su cilj ishodi učenja i pristup koji stavlja studenta u središte.
 

Pisane vijesti | Priopćenja | Visoko obrazovanje