Projekt povratka hrvatskih znanstvenika u domovinu

Izgradnja društva znanja u kontekstu Hrvatskog znanstveno-istraživačkog i obrazovnog prostora već je godinama među glavnim ciljevima Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja kao ministarstva nadležnog za provedbu vezanih aktivnosti. Kao jedan od prioriteta u ostvarenju ovog cilja prepoznata je potreba povećanja broja aktivnih znanstvenika, što podrazumijeva ne samo poticanje što većeg broja mladih na ulazak u sustav poslijediplomskog obrazovanja, već i poticanje mobilnosti znanstvenika u smislu privlačenja stranih znanstvenika na rad u Hrvatskoj, te hrvatskih znanstvenika koji rade u inozemstvu na uspostavljanje čvršćih veza sa znanstveno-istraživačkim ustanovama u Hrvatskoj ili povratak u domovinu.

Ovaj je posljednji cilj konkretiziran kroz Projekt povratka hrvatskih znanstvenika u domovinu koji Ministarstvo provodi od 2004. godine, nastavno na održani Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, a kojim se istaknutim i perspektivnim hrvatskim znanstvenicima koji se žele vratiti u Hrvatsku pomaže u osiguranju uvjeta za trajni povratak i zaposlenje u sustavu znanosti.

S obzirom na dosadašnji uspjeh programa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i u nadolazećem će razdoblju osigurati povratak istaknutih hrvatskih znanstvenika koji trenutno rade u inozemstvu, te im pomoći u ostvarenju uvjeta za realizaciju znanstveno-istraživačke karijere u domovini.

Dobar početak i jedna od niza mjera potrebnih za stvaranje boljih uvjeta za zapošljavanje vrhunskih znanstvenika, te s ciljem što kvalitetnijeg i jasnijeg utvrđivanja kriterija za odobravanje radnih mjesta za zapošljavanje znanstvenika-povratnika, je i Odluka o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika na javnim sveučilištima i javnim znanstvenim institutima u Republici Hrvatskoj.

Sve informacije o Projektu povratka hrvatskih znanstvenika u domovinu moguće je dobiti putem e-maila: znanstvenici_povratnici@mzo.hr



Pisane vijesti | Projekti | Znanost i tehnologija