Vukovar dobio Studentski dom „Leopold“

U sklopu vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke u utorak je u Vukovaru otvoren moderno uređeni studentski dom u čiju je gradnju uloženo 23 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj i u kojem će smještaj pronaći 108 studenata koji nisu iz Vukovara, a studiraju na jednom od triju preddiplomskih studija i jednome specijalističkom studiju Veleučilišta u Vukovaru.

Ovaj dom će predstavljati vrlo važan element u poboljšanju studentskoga standarda u Vukovaru, a znamo da samo mladi i dobro obrazovani ljudi mogu učiniti razliku i Vukovar povesti na putove budućnosti koji se temelje na razvoju i kreativnim industrijama“, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekavši kako otvaranje studentskoga doma u Vukovaru pruža priliku mladima iz drugih krajeva da dođu i studiraju u tome gradu, posebice, kako je naglasila, mladim Hrvatima iz Vojvodine kojima je Vukovar blizu.

Na primjedbu novinara kako su neka istraživanja pokazala da u Vukovaru još uvijek među mladima nije u dovoljnoj mjeri zaživjela multikulturalnost, Divjak je rekla da takvi procesi zahtijevaju vrijeme, ali i kvalitetne projekte kako poticati zajedničku suradnju.

„Moramo osigurati da mladi i djeca, oni koji će dalje razvijati i graditi Vukovar, budu tolerantni i gledaju na razvojne potencijale, kao i prilike“, poručila je rekavši kako se to može napraviti ne samo na način da se u školama osnuju mještoviti razredi, nego i da se raznim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima potiče međusobni rad i suradnja.

Prema njezinim riječima, nije dovoljno samo sagraditi nove zgrade i donijeti formalno dobre programe, već treba raditi puno s roditeljima, učenicima i nastavnicima kako bi se modeli suradnje razvili. „To je ono što smo naučili iz eksperimentalnoga programa 'Škola za život', da su učitelji, roditelji i učenici ti koji moraju doživjeti tu promjenu i biti uvjereni da je to promjena na bolje“, rekla je Divjak.

Osvrnuvši se na plaće profesora i nastavnika, ocijenila je kako je sigurno da oni zaslužuju veće plaće, ali kako je u situaciji „u kojoj su angažirane milijarde kuna za plaćanje dugova Uljanika i garancija koje treba vratiti“ teško trenutno doći do zasluženih povećanja plaća u prosvjetnome sektoru. „Zalagat ću se da se to ostvari ne samo povećanjem osnovnice, nego i različitim sustavima nagrađivanja najboljih i stimuliranjem onih koji školskom sustavu žele dati najviše“, poručila je ministrica Blaženka Divjak.

Po riječima Željka Sudarića, dekana Veleučilišta Lavoslava Ružičke, u studentskome domu koji nosi ime Leopold, što je srednje ime Lavoslava Ružičke, studenti će imati visoki standard, a uskoro bi trebala započeti i gradnja studentske kuhinje i dodatnih sportskih sadržaja, čime bi se zaokružili sadržaji novootvorenoga studentskog doma. Naveo je i kako vukovarsko Veleučilište trenutno ima oko 900 upisanih studenata koji pohađaju tri stručna preddiplomska studija i jedan specijalistički studij.

Otvorenju studentskoga doma nazočni su bili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te ministrica regionalnoga razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac koja je ustvrdila kako se otvaranjem studentskoga doma jača i perspektiva vukovarskog Veleučilišta da privuče još više mladih da studiraju u Vukovaru i ostanu u njemu živjeti.

Preuzeto s Hine.

Vijesti iz medija | Priopćenja | Visoko obrazovanje