Ministrica Divjak: Sveučilišta moraju pokazati rezultate jer nema mjesta uravnilovki u 2018.!

U protekla dva dana, 7. i 8. studenoga 2018., Ministarstvo znanosti i obrazovanja bilo je domaćin savjetovanja o programskom financiranju visokog obrazovanja „The Power of Funding in steering performance of Higher Education Institutions: Peer Learning Activity“ na kojoj je sudjelovala i sama ministrica znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Uz razmjenu iskustva sa stručnjacima iz Austrije, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Luksemburga, Rumunjske i Slovenije s kojima se razgovaralo o različitim modelima financiranja visokog obrazovanja na primjerima pojedinih država, naglasak je poglavito stavljen na nedavno donesenu Odluku Vlade o programskom financiranju za koju je Ministarstvo od Europske komisije primilo posebne pohvale.

„Nakon što je Europska komisija prvi put pohvalila Hrvatsku za ambiciozne reforme u obrazovanju, posebno naglasivši nove programske ugovore za visoko obrazovanje, u sklopu savjetovanja složili smo se s međunarodnim stručnjacima da sveučilišta moraju pokazati konkretne rezultate jer nema mjesta uravnilovki u 2018. S obzirom na to da samo ulaganje u izvrsnost može hrvatsko visoko obrazovanje i znanost izvući iz letargije, mislim da je konačno došlo vrijeme da svaki dionik u sustavu visokog obrazovanja snažnije preuzme odgovornost za svoje djelovanje. Ponovit ću još jednom, autonomija sveučilišta ne znači da svatko radi što hoće, već je to prilika da se služi društvu i gospodarstvu. Autonomija podrazumijeva odgovornost, pa na kraju krajeva i odgovornost prema poreznim obveznicima“, izjavila je ministrica Divjak.

Ovo savjetovanje ujedno je bilo i jedan od pripremnih radnih sastanaka Ministarstva u sklopu predstojećeg predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine. Zaključeno je također kako hrvatska sveučilišta moraju biti usporediva sa sveučilištima u drugim zemljama članicama EU-a.

Stranica | Priopćenja | Predsjedanje vijećem EU-a