Bilateralne stipendije Republike Turske u akademskoj godini 2024./2025.

Rok: 22. ožujka 2024.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu, pozivaju na podnošenje prijava za stipendije Vlade Republike Turske u akademskoj godini 2024./2025.
 
Spomenute stipendije dodjeljuju se u sklopu hrvatsko-turske bilateralne suradnje, odnosno u sklopu Bilateralnog programa akademske mobilnosti
 
Ovim pozivom hrvatskim državljanima ponuđene su stipendije za studij i/ili znanstveno istraživanje na turskim sveučilištima, a stipendije su namijenjene:
 
1) studentima prijediplomskog, diplomskog i poslijediplomskog doktorskog studija upisanima na visoka učilišta u RH
2) članovima znanstveno-nastavnog osoblja na visokim učilištima i znanstvenim institutima u RH koji su upisani u poslijediplomski doktorski studij na visokim učilištima u RH.
 
Stipendija uključuje: pokriven trošak školarine, financijsku potporu koju tijekom boravka isplaćuje turska strana (oko 100,00 EUR za studente prijediplomskoga studija; 140,00 EUR za studente diplomskoga studija; 180,00 EUR mjesečno za studente poslijediplomskoga doktorskog studija) te pokriven trošak prijevoza (povratnu kartu).
 
Agencija za mobilnost i programe EU-a snosit će troškove putovanja stipendistima koje hrvatska strana predloži za stipendiju, odnosno kandidatima čije prijave budu odobrene.
 
Detaljne informacije o stipendijama dostupne su na mrežnim stranicama turskoga stipendijskog programa „Türkiye Scholarships“. 
 
Prijaviteljima su dostupne i korisne informacije za pripremu prijavne dokumentacije te odgovori na često postavljena pitanja.
 
Za sve pojedinosti i dodatne informacije zainteresirani kandidati mogu se obratiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a na adresu elektroničke pošte:
bilaterala@ampeu.hr
 
Prijava za stipendiju treba sadržavati sljedeće dokumente, dostavljene u jednom primjerku: 
 
  1. ispunjen, otisnut te potpisan on-line obrazac
  2. životopis (upotreba Europass formata je poželjna, no nije obvezna)
  3. potvrdu o upisu te prijepis ocjena trenutne razine studija
  4. motivacijsko pismo u kojem je obrazložena profesionalna i osobna motivacija kandidata za boravak u Turskoj u sklopu bilateralne stipendije te plan studiranja ili istraživanja.
 
Zainteresirani kandidati trebaju prijavu s cjelokupnom dokumentacijom na hrvatskome jeziku dostaviti u jednom primjerku na adresu:
 
AGENCIJA ZA MOBILNOST I PROGRAME EUROPSKE UNIJE
Frankopanska ulica 26, 10 000 Zagreb,
s naznakom: 'Za bilateralne stipendije Turske'.
 
Rok za podnošenje prijave za stipendiju je 22. ožujka 2024. godine.
 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe EU-a izabrat će i predložiti turskoj strani kandidate za stipendiju te elektroničkom poštom obavijestiti kandidate o tome je li prijava uvrštena u uži izbor do kraja ožujka 2024. godine. Konačnu odluku o dobitnicama stipendije donijet će turska strana do kraja srpnja 2024. godine.
 
Svi kandidati koji budu predloženi za stipendiju trebat će podnijeti prijavu i putem turskog online prijavnog sustava, o čemu će ti kandidati biti pravodobno obaviješteni.
 
Da bi ostvarili pravo na pokrivanje troškova prijevoza, dobitnici stipendije moraju se javiti Agenciji za mobilnost i programe EU-a prije putovanja (oko 30 dana prije planiranog dana polaska).
 
Odjel za visoko obrazovanje - partnerske zemlje koji djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije obrađuje Vaše osobne podatke u svrhu prijave za bilateralnu stipendiju Republike Turske u akademskoj godini 2024./2025.
Više o obradi osobnih podataka možete pročitati u Općoj obavijesti o obradi osobnih podataka dostupnoj na mrežnoj stranici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.