Ministar Fuchs na prvom sastanku Upravnog odbora DONES-a u Granadi

Izaslanstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, na čijem je čelu bio ministar prof. dr. sc. Radovan Fuchs, sudjelovalo je 16. ožujka 2023. godine na prvom sastanku Upravnog odbora DONES-a u Granadi.

Upravni odbor DONES-a, najviše upravno tijelo programa DONES, na svom je prvom sastanku pristao na početak izgradnje znanstvene infrastrukture IFMIF-DONES u Escúzaru (Granada). Na sastanku u Granadi sudjelovali su predstavnici 15 zemalja EU i Japana, te organizacije EURATOM, EUROfusion i Fusion for Energy.

Za predsjednika najvišeg upravnog tijela IFMIF-DONES-a imenovan je predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, dok će tajništvo biti u nadležnosti španjolske strane. Upravni odbor DONES-a također se složio s konstituiranjem radne skupine koja će razvijati program DONES.

Projekt IFMIF-Dones uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escuzar, 20-ak kilometara udaljenom od grada Granade. U postrojenju će se ispitivati materijali potrebni za izgradnju prve elektrane u Europskoj uniji u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa ogromna energija.

„Ovaj je projekt jako važan za Hrvatsku. Pogled na kartu Europe, kad je riječ o fuziji, pokazuje da se, unatoč veličini, Hrvatska ističe po produktivnosti naših znanstvenika i sudjelovanju naših tvrtki u poslovima vezanim uz fuzijska istraživanja i na to možemo biti ponosni, kazao je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs. Projekt DONES dokaz je važnosti koju mi - u Hrvatskoj i Španjolskoj - dajemo istraživanju održivih izvora energije za budućnost, a na bilateralnom planu sjajan primjer suradnje i partnerstva između naše dvije zemlje.“

Video pogledajte ovdje:



Pisane vijesti | Priopćenja | Međunarodna suradnja