Ministar Fuchs sudjelovao na neformalnom sastanku ministara nadležnih za konkurentnost (istraživanje) u Stockholmu 7. - 8. veljače 2023.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara nadležnih za konkurentnost (istraživanje) koji je održan od 7. do 8. veljače u Stockholmu.

Neformalni ministarski sastanak organizirala je Švedska koja predsjeda Vijećem Europske unije od 1. siječnja do 30. lipnja kako bi se raspravljalo o otvorenoj znanosti koja je jedan od njihovih prioriteta predsjedanja.

Tijekom sastanka održane su dvije rasprave. Tema prve rasprave bila je Istraživačke infrastrukture u digitalnoj tranziciji – ostvarivanje maksimalne koristi od istraživačkih podataka na kojoj je ministar Fuchs istaknuo da je otvorena znanost jedno od ključnih načela znanosti u Hrvatskoj te je kao takva ugrađena u nedavno doneseni Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, a njezina važnost naglašena je u svim reformskim dokumentima te je izravno povezana s financiranjem.

Druga rasprava održana je na temu Jačanja visokokvalitetnog, otvorenog, pouzdanog i primjerenog znanstvenog izdavaštva tijekom koje su dani primjeri dobre prakse na nacionalnoj razini kao što su digitalne platforme, nacionalno financiranje otvorenih znanstvenih časopisa te Standard uredničkog rada, uredničke odgovornosti i prava.

Pisane vijesti | Priopćenja | Znanost i tehnologija